Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák kancellár

Infostart
2019. május 27. 16:31
Megvonta a bizalmat az osztrák parlament Sebastian Kurz kancellár kormányától - az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Elvesztette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet hétfőn kezdeményeztek ellene az osztrák parlamentben - ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Az indítványt megszavazta az eddig a kormánykoalícióban részt vevő Szabadságpárt, a szocialisa SPÖ, a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és a JETZT, így pedig összejött a több mint 92 mandátum. Ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig.

Az ügy előzménye, hogy a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról, amelyen az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár a választások előtt pár hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy nőnek - aki állítólag Vlagyimir Putyinhoz kötődik -, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strachét támogatják.

A botrány miatt Heinz-Christian Strache lemondott, felbomlott a Sebastian Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal alkotott kormánykoalíció, és ideiglenes, részben szakértőkből álló kormány alakult meg.

Az előrehozott választásokat szeptember elejére írták ki.