Nyitókép: JIM HOLLANDER

Szakértő: átalakulhat az izraeli belpolitika

Infostart / InfoRádió - Kránitz Péter Pál
2019. április 10. 17:59
Nem lesz változás Izrael külpolitikájában, ha újra Benjámin Netanjahu alakít kormányt – mondta Csepregi Zsolt Izrael-szakértő az InfoRádiónak.

Még nem dőlt el, hogy Benjámin Netanjahu vagy a Kés és Fehér szövetség kerül ki győztesen és alakíthat kormányt a keddi választások után. Csepregi Zsolt úgy látja azonban: a jelenlegi miniszterelnök sokkal jobb helyzetben és pozícióban, igaz, sok koalíciós partnerre lenne szüksége. Izraelben ugyanis nem a legtöbb mandátumot szerzett párt kapja meg automatikusan a kormányzási jogot, előbb ugyanis az államfő konzultál a frakcióvezetőkkel, és ezt követően kér fel miniszterelnök-jelöltet, ez pedig Netanjahu lehet – ismertette az Antall József Tudásközpont nemzetközi koordinátora.

Az izraeli belügyekben jelentősebb változás jöhet

A Netanjahu pártja vezette koalíciónak 65 mandátuma lehet a 120 fős parlamentben, ebben a pártszövetségben szélsőjobboldali és ortodox pártok is helyet kaptak.

A szakértő szerint a nemzetközi porondon nem válható különösebb változás a kormány politikájában, a belügyekben azonban ez a koalíció hozhat jelentősebb átalakulásokat.

A vallásosabb pártok ugyanis az egyház és az állam kapcsolatát szorosabbra fűznék, a szekuláris formációk pedig a jelenlegi állapoton is tovább lazítanának. Az izraeli jobboldal nagyon megosztott – hangsúlyozta Csepregi Zsolt.

Hangsúlyeltolódás lehet a Ciszjordániával való viszonyban, hiszen maga a miniszterelnök is kijelentette kampányában, hogy annektálna bizonyos területeket, ezt koalíciós partnerei is támogatják – emlékeztetett az Antall József Tudásközpont nemzetközi koordinátora.

Az izraeli miniszterelnök korrupciós vádak miatt eljárás elé nézhet, egyes szakértők szerint azonban – ha megválasztják – előterjesztheti az úgynevezett francia törvényt, ami immunitást nyújthat számára.

Csepregi Zsolt csodálkozna, ha Netanjahu ezzel kapcsolatban bármilyen ígéretet is kapna koalíciós partnereitől. Ha az igazságszolgáltatás – hónapok múlva – bűnösnek ítélné a kormányfőt, teljesen átalakulnak majd a hatalmi viszonyok, akár előrehozott választást is tarthatnak – tette hozzá.

A Kék és Fehér szövetség egyik vezetője, Beni Ganz azt mondta: rendelkezésükre áll olyan politikai manőver a következő hónapokban, ami a kormányra kerülésüket eredményezi – emelte ki a szakértő. Jelenleg az izraeli társadalom a biztonságra és a stabilitásra szavazott, de ez egyelőre csak meghatározott, a korrupciós ügyben való döntésig tartó időre vonatkozik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szakértő: teljesen átalakulhatnak az izraeli hatalmi viszonyok Netanjahu korrupciós ügye miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást