Nyitókép: Pixabay

Újabb brexithatáridőkről érkeztek hírek

Infostart / MTI
2019. március 21. 21:29
A korábban kiszivárgott május 22-i dátum után késő este már május 7-ről történt említés, de diplomáciai források szerint akár az év évégig is szólhat a határidő meghosszabbítása. Mindenesetre az állam- és kormányfők csütörtök késő este még folytatták a Brexittel kapcsolatos vitájukat.

Május 22-ig adna haladékot az Európai Unió a Brexit határidejére egy Brüsszelben kiszivárgott tervezet szerint. Késő este ugyanakkor már május 7-ről történt említés, de diplomáciai források szerint akár az év évégig is szólhat a határidő meghosszabbítása. Mindenesetre az állam- és kormányfők csütörtök késő este még folytatták a brexittel kapcsolatos vitájukat.

Az említett délutáni határozattervezet szerint az EU május 22-ig adna haladékot a brexit határidejére azzal a feltétellel, hogy a brit parlament a jövő hét első felében elfogadja az EU és Nagy-Britannia között a tervezett kiválásról korábban létrejött megállapodást.

Amennyiben Theresa May brit miniszterelnöknek a jövő hét első felében ez mégsem sikerül, jövő csütörtökön rendkívüli uniós csúcsra kerülne sor.

Tekintettel arra, hogy az Egyesült Királyság nem szándékozik európai parlamenti választásokon részt venni, a brit uniós kiválást e határidőn túl nem lehet meghosszabbítani - áll a szövegben.

Korábbi összefoglalónk a nyilatkozatokkal itt olvasható.