Nyitókép: MTI/AP

Ennyit tudnak az észak-koreaiak a Trump-Kim találkozóról

Infostart / MTI
2019. március 1. 06:45
Egy nap késéssel ötölték ki a kommunista államban, mennyit szabad közölni a néppel.

Egy nappal Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tárgyalásai után, a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban tartott csúcstalálkozóról, hírt adott arról, hogy a "termékeny párbeszéd" folytatásában állapodtak meg, de

meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül ért véget a szerdán és csütörtökön folytatott megbeszélésük.

A KCNA helyi idő szerint péntek reggel kiadott jelentése szerint a csúcstalálkozó fontos lehetőség volt a kölcsönös tisztelet és bizalom elmélyítésére. Megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással a Koreai-félsziget atommentesítése és a kapcsolatok fejlődése érdekében, továbbá azért, hogy folytassák a termékeny párbeszédet a hanoi csúcsértekezleten megvitatott kérdések megoldására - fogalmazott a phenjani hatalom szócsövének tartott hírügynökség.

A KCNA nem tett említést arról, hogy nem írtak alá semmilyen megállapodást,

nem tettek közös nyilatkozatot sem, holott ez tervbe volt véve.

A hanoi tárgyalások után Trump azt mondta, hogy Kim kérte az amerikai szankciók teljes feloldását, ami számára elfogadhatatlan. Kim Dzsong Un a tárgyalások után nem nyilatkozott, de Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter Trumpnak ellentmondva kijelentette, hogy nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték a jongbjoni atomlétesítmény leszereléséért cserébe, hanem csak azokét, amelyek ártanak a polgári lakosságnak.