Nyitókép: MTI Fotó: Kovács Tamás

Jozef Roháč Szlovákiában sem szabadulhat soha

Infostart
2018. december 10. 14:49
A szlovák Legfelsőbb Bíróság helyben hagyta a Specializált Büntetőbíróság tavaly áprilisi büntetését. A Budapesten raboskodó Rohác nem vett részt az ítélethirdetésen.

A szlovák Legfelsőbb Bíróság szenátusa hétfőn határozott Jozef Roháč ügyében a hazai maffiagyilkosságok kapcsán, és - mint a Paraméter.sk beszámolójából kiderül - északi szomszédunknál sem kapott enyhébb büntetést. Ezzel a fellebbviteli bíróság tulajdonképpen megerősítette a Specializált Büntetőbíróság tavaly áprilisban kirótt büntetését.

Roháč számolhatott ezzel, át sem szállították őt az ítélethirdetésre a magyar börtönből.

A budapesti Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusban hirdette ki jogerős határozatát a két évtizeddel ezelőtti Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében, Jozef Roháčot életfogytiglani, Portik Tamást 13 év szabadságvesztésre ítélve.

Egy hónappal korábban hozta meg első fokú ítéletét a szlovák bíróság a Sýkora klán egykori maffiózói ellen, Roháč mellett akkor Róbert Lališ (Kýbel) és Ivan Cupper (Vincko) is életfogytiglant kapott első fokon, Martin Bihárit (Orosz) 23 évre ítélték, Alojz Kromka (Takarító) esetében pedig nem szabtak ki büntetést, mert már korábban életfogytos volt. A bűnszervezet tagjait 1998 és 1999 között elkövetett hat brutális gyilkossággal vádolták. Az áldozataik tulajdonképpen mind alvilági vagy vállalkozói körökből kerültek ki, így - a cikk szerint - lényegében leszámolásról volt szó: Eduard és Robert Dinič, Roman Deák, Alojz Házy, Daler Hlavačka, Miloš Piliar.