Nyitókép: Faludi Imre

A légi közlekedést is megbéníthatja egy megállapodás nélküli brexit

Infostart / InfoRádió - Domanits András
2018. november 5. 14:42
Számos kereskedelmi vonatkozása is van a brit uniós kilépésnek. Gyévai Zoltán szerint legkésőbb az Európai Tanács decemberi ülésén meg kellene állapodni Londonnal a távozás jogi részleteiről.

A kilépés az Európai Unióból ugyan külön jogi kategória, ám a távozó britek sok mindent szeretnének a kilépésig előre lesakkozni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Gyévai Zoltán, a BruxInfo főszerkesztője.

"Viszont az Európai Unió merev jogi rendszere nem nagyon szereti ezeket a lóugrásokat. A lényeg az, hogy meg lehetne találni a megoldásokat, ha kicsit lazítanának a kereteken, például ha létrejönne a vámuniós kapcsolat. Ezzel átmenetileg a britek lemondanának az önálló kereskedelempolitikáról" - mondta Gyévai.

A szakértő szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a brexitről újabb népszavazás lesz a szigetországban.

"Ők elindultak egy úton, és gyakorlatilag ebbe a logikába belezavarták magukat"

- értelmezte a helyzetet. "Ahhoz, hogy legyen egy újabb népszavazás, komoly érveket kell tudni felsorakoztatni. Hogy meglesznek és mikor lesznek meg ezek a nyomós érvek, az a kérdés.

Ha nem lesz brexit-megállapodás az EU és a britek között, annak beláthatatlan következményei lesznek, egyfajta összeomlás-forgatókönyvvel járna"

- tette hozzá.

Ha nem lesz megállapodás a felek között, az továbbá azt is jelentené, hogy másnap megbénulna a légi közlekedés, de

Barcelona és Madrid között sem lehetne légi járat, mert azt az az Iberia üzemelteti, amely nem lenne EU-s többségi tulajdonban. De például a Ryanair is teljesen ellehetetlenülne.

Visszaállna a vámhatár a Csalagúton, ami messzebb menve, az autókereskedelmet is megbéníthatná Gyévai Zoltán szerint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Gyévai Zoltán a brexitről
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást