Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák kancellár szerint ez így zsákutca

Infostart / MTI
2018. október 18. 12:25
A migrációról és a biztonságpolitikáról vitáznak Brüsszelben az Európai Unió állam- és kormányfői.

Az Európai Uniónak kiutat kell találnia a menedékpolitikai zsákutcából, rugalmasságot kell mutatnia, és fel kell hagynia a kötelező kvóta körüli vitákkal - mondta az osztrák kancellár a brüsszeli uniós csúcs második napján, amelyen a migráció és biztonságpolitikai kérdések kerültek terítékre.

Az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét betöltő Ausztria kancellárja újra azt javasolta, hogy a menekülteket befogadni vonakodó országok másképpen mutassák ki szolidaritásukat. Sebastian Kurz szerint ez azt jelenti, hogy

mindenki ott járuljon hozzá, ahol tud, és ott, ahol annak értelme van.

A kötelező kvótarendszer ellen évek óta ágáló országok egyike Lengyelország. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kedvezően fogadta az osztrák felvetést. "Úgy tűnik, hogy megértették, milyen irányba kellene az egész EU-nak elmozdulnia."

Szerda este, a csúcstalálkozó első napján a tagországok megpróbálták kimozdítani a holtpontról a brit-uniós kilépési tárgyalásokat - sikertelenül. Az összejövetel második napján a menedékpolitika mellett az eurózóna esetleges reformja és biztonsági kérdések vannak még napirenden.

A több között arról is szó lesz, hogyan lehetne jobban védeni az Európai Uniót a kibertámadásoktól, illetve a vegyi, a biológiai és a nukleáris fegyverek jelentette külső fenyegetésektől.