Nyitókép: Dominique Hommel

Szijjártó Péter: koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne a Sargentini-jelentés

Infostart / InfoRádió - Sigmond Árpád
2018. szeptember 7. 16:45
Szeptember 11-én megvitatja, 12-én, szerdán pedig várhatóan szavaz az Európai Parlament a magyar jogállamiság torzulásának veszélyéről szóló Sargentini-jelentésről. A kormánypártok korábban hazugságok gyűjteményeként minősítették a dokumentumot.

Szeptember 11-én (kedden) délután vitatja meg az Európai Parlament azt a Judith Sargentini, holland zöldpárti képviselő által összeállított, szakbizottsági szinten már jóváhagyott különjelentést, amely szerint Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és módszeres megsértésének, így indokolt a hetes cikk szerinti eljárás megindítása, amely végső soron – az összes többi EU-tag egyhangú támogatása esetén –,

az érintett tagállam szavazati jogának felfüggesztésével is járhat.

A keddi vitán Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a jelentés szakbizottsági vitájában úgy látta, hogy csupán azért bírálják a magyar kormányt, mert útjában áll "a szélsőséges bevándorláspárti terveknek".

"Ez a jelentés minősített hazugságok gyűjteménye. A szerző láthatóan mindent figyelembe vett, mikor összeollózta ezt a jelentést, kivéve a tényeket és a valóságot.

Ez egy koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne" - mondta Szijjártó Péter.

Judith Sargentini múlt héten az Euronews-nak nyilatkozott várakozásairól. "Szerintem nagyon szoros lesz a szavazás eredménye, hiszen a kétharmad nagyon sok. De tudom, hogy a parlamenti többség támogatja az általam írt jelentést, amelyről a Polgári Jogok Bizottságában megegyeztünk. Meglátjuk mi lesz, de az üzenet egyértelmű és világos:

rossz irányba haladnak a dolgok Magyarországon és a magyarok ugyanúgy megérdemlik a demokráciát és a jogállamiságot, mint bármely más európai uniós polgár"

- közölte Judith Sargentini.

A keddi vitát követően várhatóan szerdán szavaz az Európai Parlament a különjelentésről.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szijjártó Péter: koncepciós eljárás dokumentumának is elmenne a Sargentini-jelentés
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást