- Drámai szűkösséggel küzd az európai olívaolaj-piac
- Sosem találná ki, hol találták fel a cézársalátát, guglizni nem ér!
- Megállíthatatlanul drágul az egyik közkedvelt élelmiszer
- Lassan aranyáron mérik mindenki kedvencét
- Ez az étrend segíthet a demencia megelőzésében
- Mérhetetlenül megdrágul egy nagyon egészséges étel
- Eső nélkül olívaolaj sem lesz
Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója 30-40 százalékos árcsökkenést prognosztizált - közölte az European Supermarket Magazine híre alapján a Portfolio.
A termelés idén várhatóan eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, ennek köszönhetően 30-40 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet az olívaolajnál. Ez a termelésnövekedés az elmúlt évtizedben nem látott szintre töltheti fel az olívaolaj-készleteket, ellensúlyozva az előző két év alacsony termelését.
A fogyasztók így arra számíthatnak, hogy az árak 10 euró/liter alá csökkennek. Ez várhatóan növeli a fogyasztást világszerte, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. Kínában például tavaly 60 százalékkal csökkent a fogyasztás a magas árak miatt.
A Monini a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja 2025-re, mintegy 3 millió tonnás mennyiséget prognosztizálnak.
Olaszország termelése a közelmúlt száraz időjárása miatt a szokásosnál alacsonyabb lesz, de Monini szerint ez nem befolyásolja az olasz extra szűz olívaolaj árát. Az ország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, míg a hazai kereslet 900 000 tonna.
Az Olasz Olajipari Szövetség (Assitol) becslése szerint a teljes országos termelés 200 000 tonna körül lesz. Ugyanakkor más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban, erőteljes fellendülés várható.