Nyitókép: Pexels.com

Brutálisan csökkenhet a magyarok kedvenc élelmiszerének az ára

Infostart
2024. szeptember 25. 14:01
Az olívaolaj árának jelentős csökkenése várható az év végére, a termelés növekedésének köszönhetően.

Zefferino Monini, a vezető olasz olívaolaj-gyártó Monini vezérigazgatója 30-40 százalékos árcsökkenést prognosztizált - közölte az European Supermarket Magazine híre alapján a Portfolio.

A termelés idén várhatóan eléri a 3,3-3,5 millió tonnát, szemben az előző évi 2,5 millió tonnával, ennek köszönhetően 30-40 százalékos árcsökkenés is bekövetkezhet az olívaolajnál. Ez a termelésnövekedés az elmúlt évtizedben nem látott szintre töltheti fel az olívaolaj-készleteket, ellensúlyozva az előző két év alacsony termelését.

A fogyasztók így arra számíthatnak, hogy az árak 10 euró/liter alá csökkennek. Ez várhatóan növeli a fogyasztást világszerte, különösen azokban az országokban, ahol az olívaolaj még nem alapélelmiszer. Kínában például tavaly 60 százalékkal csökkent a fogyasztás a magas árak miatt.

A Monini a globális olívaolaj-fogyasztás fellendülését várja 2025-re, mintegy 3 millió tonnás mennyiséget prognosztizálnak.

Olaszország termelése a közelmúlt száraz időjárása miatt a szokásosnál alacsonyabb lesz, de Monini szerint ez nem befolyásolja az olasz extra szűz olívaolaj árát. Az ország jelenleg évente átlagosan 300 000 tonna olívaolajat termel, míg a hazai kereslet 900 000 tonna.

Az Olasz Olajipari Szövetség (Assitol) becslése szerint a teljes országos termelés 200 000 tonna körül lesz. Ugyanakkor más mediterrán országokban, különösen Spanyolországban, erőteljes fellendülés várható.