Nyitókép: Martin Barraud/Getty Images

Nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac, egyes helyeken egekben a négyzetméterárak

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2024. július 29. 09:22
A tavalyi mélypont után a 2024-es év első felében rákapcsoltak a lakásépítők a fővárosban: decemberig csaknem hat és fél ezer új lakás átadását ígérik a beruházók Budapesten. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta az InfoRádióban, hogy a XII. kerületben már négy és fél millió forintos négyzetméterárral is lehet találkozni.

Az év első hat hónapjában csaknem száz frissen épült, kétlakásosnál nagyobb társasház lakásainak értékesítését kezdték meg Budapesten, és minden kerületben vagy átadtak már, vagy az év végéig átadnak majd újabbakat – derül ki az OTP beruházói és értékesítői adatokból összeállított Budapesti Újlakás Értéktérképéből.

Valkó Dávid az InfoRádióban elmondta: a 2023-as év igazi mélypont volt az újlakás-piacon, idén viszont látványos növekedés figyelhető meg a fővárosban. A társasházi projektek keretében összesen háromezer új lakás épült júniusig,

ami 90 százalékos növekedést jelent 2023 első félévéhez képest.

Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hozzátette: az előző évek tendenciáival összehasonlítva idén joggal lehetnek optimistábbak a lakásépítők.

A pozitív változás várhatóan az átadásokban is jelentkezik majd, az OTP a publikus beruházói-értékesítői adatok alapján az év végéig összesen 6 460 új fővárosi lakás átadására számít a kétlakásosnál nagyobb projektekben. Csaknem 1900 új lakás lesz elérhető a vásárlók számára a XI. kerületben, illetve majdnem másfél ezret (1 450) adnak át a XIII. kerületben. A képzeletbeli dobogóra még Óbuda fért felé 800 új lakással. „Ez a kínálat mennyiségben valóban bőven nagyobb optimizmusra ad okot ahhoz képest, mint amit 2023-ban tapasztaltunk” – jegyezte meg Valkó Dávid.

A kínálat legnagyobb részét adó, 2025-ben költözhetővé váló lakásoknál a másfél milliós összeget átlépve már 1 millió 520 ezer forint az átlagos budapesti négyzetméterár.

Az elemző hozzátette: egyre kisebb számban, de még kaphatók egymillió forint alatti négyzetméteráron is új építésű társasházi lakások, főként a külvárosi részeken. Egyes külső kerületekben még akár a 900 ezer forintos bevezető ár is elcsíphető, de Valkó Dávid tájékoztatása szerint ebben akár rövid időn belül is lehet majd változás.

A két végpont közötti különbség szintén folyamatosan változik a négyzetméterárak tekintetében, hiszen a korábbi években két-három millió forintos árakkal is lehetett találkozni. Sőt Valkó Dávid arról számolt be, hogy tud olyan budai projektről a XII. kerületben, amelynél négy és fél millió forintot kérnek az adott lakás egy négyzetméteréért, és az egész projekt átlagára is négy millió forint felett van négyzetméterenként.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A tavalyi gyengébb év után idén nagyon beindult a fővárosi újlakás-piac
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást