Nyitókép: Prykhodov/Getty Images

Gyorsított GVH-vizsgálat indult a Booking.com ellen

Infostart
2023. augusztus 24. 13:57
A Gazdasági Versenyhivatal azt ígéri, az ellenőrzések végén kiderül, hogy torzult-e a piaci verseny az online szállásfoglalási piacon.

Már elérhető a Gazdasági Versenyhivatal hivatalos honlapján az a végzés, amely alapján gyorsított ágazati vizsgálat indul az online szállásfoglalás piacán a piaci folyamatok feltárása és értékelése céljából – írja az Index.

A nemzeti versenyhatóság csütörtöki közleményében jelezte: vizsgálata kiterjed annak értékelésére is, hogy sérülhetett-e a piaci verseny – többek között – az elmúlt időszakban több magyar szálláshely-szolgáltatót is magára haragító Booking.com szerződési és szerződésteljesítési gyakorlata kapcsán, amelyről az utóbbi időben folyamatosan érkeznek piaci jelzések a hatósághoz.

A Rigó Csaba Balázs GVH-elnök által aláírt dokumentumban közlik, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján a közelmúltban számos hazai szállásadó üzletmenetében komoly fennakadást okozott az, hogy a velük szerződésben álló online szállásközvetítő platform olyan szerződéses feltételeket alkalmazott, illetve üzleti gyakorlatot folytatott velük szemben, amelyet más szállásadó partnerekkel szemben nem.

A GVH szerint a fennálló körülmények miatt akár sérülhetett is a szabad piaci verseny a szállásadók között, ez pedig kihathatott a szállásfoglaló fogyasztókra is.

A problémák feltárása és kezelése érdekében indokoltnak tartják a sürgős beavatkozást.

A versenyhivatal közölte: a gyorsított ágazati vizsgálat indítását indokolja az is, hogy a koronavírus-járvány rendkívül hátrányosan érintette az ágazatot, az egyes korlátozó intézkedésekkel súlyos károkat szenvedett a szektor. A Gazdasági Versenyhivatal jelezte, minden olyan körülményt figyelembe vesz, amely akadályozza az ágazat talpra állítását és a szabad verseny érvényesülését.

A botrány július végén tört ki, amikor több magyar szállásadó is jelezte, hogy a Booking.com szálláshely-közvetítő cég több mint egy hónapja nem utalta át a nekik járó összegek egy részét. Nem sokkal később, augusztus közepén bejelentették, hogy elindultak a kifizetések, de még nagyon sokan várták hiába a pénzüket. Néhány nappal később pedig az derült ki, hogy hiába tett ígéretet a cég a tartozások rendezésére augusztus 15-ig, mégsem utalták át az összegeket minden partnerüknek.

Az Index azt írja, a GVH mostani bejelentése után konkrét lépések következhetnek az ügyben. A vizsgálat elindítására a parlamenti gazdasági bizottság turisztikai albizottságának augusztus 15-i ülésén is tettek már utalást, ahol elhangzott, hogy a GVH gyorsított ágazati vizsgálatával párhuzamosan a Magyar Turisztikai Ügynökség jogsegélyszolgálatot indított az érintett magyar szálláshely-szolgáltatók részére, amelyekkel szemben tartozást halmozott fel a Booking.com.