Nyitókép: Ujvári Sándor

Az autógyártástól eltérő dolgokra kénytelen fókuszálni a kecskeméti Mercedes

Infostart / InfoRádió - Sipos Ildikó
2021. április 26. 19:30
Hivatalosan is megerősítették, hogy leállt a kecskeméti Mercedes-gyárban a termelés. A Financial Times brit gazdasági napilap már arra figyelmeztet, hogy a második negyedévben bajba kerülhet az autógyártás, ha nem oldódik meg a globális chip- és félvezető hiány.

2020-ban az egész világot sokkolta, amikor a koronavírus-járvány hatására megszakadtak az ellátási láncok, és leállásra kényszerültek az európai autógyártók. Tavaly nyár elejére helyre állt a termelés, idén év elején azonban újabb nehézségek jelentek meg az iparágban, először januárban álltak le több üzem a globálisan jelentkező chiphiány miatt. Múlt héten ismét zavar mutatkozott az ellátásban – hétfőn pedig megerősítette a kecskeméti Mercedes-gyár azt a múlt heti hírt, hogy május 2-ig a világban tapasztalható félvezetőhiány miatt szünetelteti a termelés.

A Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta: a gyárban most más fejlesztésekre és a dolgozók koronavírus elleni vakcinázásra használják föl a kieső időt. A Mercedes Benz a gazdasági portál szerkesztőségének eljuttatott hivatalos válaszaiból kiderült: egyes félvezető komponensek terén jelenleg világszerte beszállítói nehézségek tapasztalhatók az alkatrészellátásában, kiemelve, hogy a konszern szoros kapcsolatban áll mind a közvetlen-, mind a félvezető beszállítóival. Hangsúlyozták továbbá, hogy

a kecskeméti gyár – a tervek szerint – a 17. naptári hétig bezárólag módosította a termelési programját.

Szandányi Levente hozzátette: a cég jelezte, a nagyszámú dolgozók oltása mellett zavartalanul folyik a kiemelt stratégiai projektek megvalósítása.

Az elemzők korábban úgy látták, hogy a világszerte jelentkező chiphiány átmenetileg sem teszi próbára az autógyártás, hiszen az üzemek az előre nem tervezett állási idő után behozhatják a lemaradást. Hétfőn viszont a Financial Times brit gazdasági napilap már arra figyelmeztetett, hogy a második negyedévben bajba kerülhetnek az autógyártók, ha nem oldódik meg az alkatrész utánpótlás. A Portfolio elemzője úgy véli, ennek tükrében érdemes lesz figyelemmel kísérni, hogy valóban bekövetkezik-e mindez, és hogy az egyes nagyvállalatok különböző gyártóbázisait hogyan is érintheti a probléma. Visszatekintve a 2020-as előrejelzésekre, mindenki borzasztóan optimista volt az autóipar teljesítményét illetően az idei évre vonatkozóan, két számjegyű bővülést jósolva, azonban, ha valóban eszkalálódik a probléma a második negyedévben, könnyen előfordulhat, hogy érezhető hatással lesz az autóipari termelésre, ami

rányomhatja a bélyegét a teljes 2021-es kibocsátásra is

– tette hozzá Szandányi Levente

Az elemzők arra számítanak, hogy itthon az autó- és az építőipar húzhatja idén a növekedést. Az iparon belül az autóipar képviseli a legnagyobb részarány: az ipari termelés volumenének 28 százalékát adja Magyarországon a járműgyártás.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajban lesz az autógyártás
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást