Nyitókép: Pixabay

Éttermek, szállodák – Kész segélyprogramot jelentett be pár mondatban a kormányfő

Infostart
2020. november 9. 15:12
A hotelek 30 napnyi foglalásait megtéríti az állam, az éttermek pedig dolgozói járulékamnesztiát kapnak – feltételekkel.

Valóságos segélyprogramot jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök, amikor az újabb –- már csak a parlament jóváhagyására váró – korlátozó intézkedéseket hétfő délelőtt közölte; mégpedig a szállodák és a vendéglátóhelyek számára.

Noha a bejelentés szerint

az éttermek szerdán legalább 30 napra bezárnak,

a "felhívás keringőre" megtörtént a házhoz szállítás lehetővé tételével – amely étterem eddig nem ment ebbe az irányba, most majd fog –, illetve az üzemi étkezdék is talpon maradhatnak, hisz reggel 5 és este 7 között a szakácsok zavartalanul dolgozhatnak a munkahelyükön, akárcsak a fogyasztó munkavállalók.

A kormányzati mentőöv a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatára érkezik az ágazatban: az éttermek dolgozói után a következő harminc napra nem kell járulékot fizetni, és az állam a munkavállalók bérének felét megtéríti, ha a munkavállaló megtartja az állását és bérét folyósítják.

A szállodákra vonatkozó főszabály, hogy turistákat nem fogadhatnak,

csak üzleti célból érkezett vendégeket.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javaslatát azonban a kormány ebben is megfogadta: a november 8-ig történt, a következő 30 napra érvényes foglalások értékét 80 százalékban megtéríti az állam, amennyiben nem történik elbocsátás és a munkavállalók megkapják a bérüket.

A kisebb kereskedelmi szálláshelyekről az előzetes közlés egyelőre nem szólt, ám mivel a javaslat már szerda nulla órától él, előtte pedig a parlament szavazhat róla, gyorsan kiderül minden erről is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!