Nyitókép: MTI/ Sóki Tamás

Húsbavágó témában lépett a magyar kormány

Infostart
2020. január 12. 11:47
Január 15-től a húspultban lévő csomagolatlan sertéshúsokra jól láthatóan ki kell írni a termék származását, sőt a nagyobb boltokban még nemzeti színű zászlókat is ki kell tenni a szöveg mellé.

Az intézkedés csak a sertéshúsra vonatkozik, a baromfi, a marha és az egyéb húsoknál nem érezték fontosnak a származási jelölések erősítését. A zászló csak a 200 négyzetméternél nagyobb, húspulttal rendelkező boltokban jelenik meg, vagyis a hipermarketekben, illetve a szupermarketekben - olvasható a G7 cikkében.

A diszkontláncok csak előre csomagolt húst árulnak, így őket nem érinti a módosítás (a csomagoláson eleve fel kell tüntetni a származást, de zászló nincs. A Spar, amely talán a leginkább érintett, azt mondta a lapnak, hogy 295 szupermarketben és 34 Interspar hipermarketben kell zászlókat kitűznie.

A lépés valószínűleg a magyar sertés fogyasztását szeretné ösztönözni. A vásárlók egy része előnyben részesíti a magyar termékeket, mások viszont szimplán az ár alapján döntenek

- jegyzi meg a G7.

Mindenesetre most azt gondolhatnánk, hogy legalább tiszta vizet öntenek a pohárba, és a húspultra nézve azonnal kiderül, hogy a magyar sertés árban és minőségben hogyan tud versenyezni az importtal. Ez azonban nem így lesz.

Zászlónk gyakran plántálád...

Egy sertéskarajon egyszerre két zászló is lehet majd.

A szabályok betartását ellenőrző Nébih szerint a tartás helye és a vágás helye dönti el a zászló kérdését, ha ez a kettő megegyezik, akkor egyértelmű származási helyként ezt az országot kell megjelölni. Ha azonban más országban vágták le, mint ahol tartották, akkor mindkét zászlót ki kell rakni. Egy karaj tehát szlovák és osztrák zászlót is kaphat, ha az egyik országban nevelték, a másikban pedig vágták.

A Spar arról is tájékoztatott, hogy

ugyanabból a fajta sertéshúsból soha nincs egyszerre kétféle a pultban. Azaz nincs olyan eset, amikor a vevő például választhat, hogy szlovák vagy magyar karajt vesz.

Mindez nem a boltosok miatt van így, hanem egy másik szabály, a húsok nyomkövetési kötelezettsége miatt.

Az eladó a nyomonkövetés biztosítása miatt csak akkor teszi ki a következő adag húst a pultba, ha a másikat már eladta.