Nyitókép: Freepik / jannoon028

Azonnal átutalás: mégsem azonnal

Infostart
2019. május 22. 16:20
A pénzügyminiszter fontosnak tartja, hogy legyen tesztidőszak, hogy minden problémára találjanak megoldást.

A Pénzügyminisztérium álláspontja az azonnali átutalás július elsejére tervezett indulásával kapcsolatban az, hogy az online pénztárgépekhez hasonlóan halasszák el az éles indulást, helyette tesztidőszakkal kezdjenek - derül ki a Varga Mihály pénzügyminiszterrel a Világgazdaság által készített interjúból. A tárcavezető azt mondja, "várjuk az azonnali átutalás elindulását is. Ez utóbbi esetében azonban fontos lenne a tesztidőszak, az online pénztárgépek bevezetésének sikeréhez is kellett az, hogy a minisztérium elhalasztotta az indulást addig, amíg a teszteléseken minden problémára találtunk megoldást."

Ebből a Portfolio arra következtet, a Pénzügyminisztérium, és ezzel a kormány álláspontja az, hogy a rendszer teljes körű indulását halasszák el, ehelyett július elsejétől tesztidőszak vegye kezdetét.

Az azonnali átutalási rendszer elindításának időpontját rendelet rögzíti, a július elsejei indulásra minden banknak el kell készülnie a fejlesztéssel, ekkor élesedik a rendszer. A halasztáshoz, tesztidőszakhoz tehát még jogszabály-módosításra is szükség lenne. A portál úgy tudja, május 31-én ülnek össze a bankvezérek az MNB képviselőivel, hogy az indulás körülményeiről tárgyaljanak.

Az OTP és más, a javaslatot nyíltan fel nem vállaló bankok már korábban azt javasolták a Bankszövetségen keresztül az MNB-nek, hogy első körben csak kis értékű tranzakciókkal teszteljék a rendszert, és majd akkor induljanak el teljes terhelés mellett, ha már biztosan és hibamentesen működik az azonnali átutalás.