Nyitókép: Kovács Tamás

Gyengüléssel reagált a forint a Sargentini-jelentés elfogadására

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. szeptember 12. 15:43
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe esni kezdett a forint pedig hirtelen fél százalékot vesztett értékéből és 326-ra gyengült az euróval szemben.

A BUX index esetében gyengülést láttunk a jelentés elfogadását követően, ez inkább átmeneti mozgás volt és kisebb volumenű - mondta Beke Károly, a Portfolio elemzője.

Az elemző szerint

a forint hirtelen fél százalékot vesztett értékéből és 326-ra gyengült az euróval szemben.

"A dollár picit korrigál, 325,9 forint, ez még mindig 0,4%-os forintgyengülést jelent az előző napi értékhez képest. Egyelőre a Magyarországgal kapcsolatos negatív hangulat határozza meg a forint kereskedését és ez okozta az első percekben a magyar deviza gyengülését. Magyarország ismét bekerült a hírekbe és nem feltétlenül pozitív előjellel" - tette hozzá az elemző.

Mennyit eshet tovább a forint?

Beke Károly szerint a következő napokban az eddiginél sérülékenyebbé válhat a magyar fizetőeszköz. Mint mondta, az

elemzők és a befektetők azt gondolhatják, hogy tovább romlik a magyar kormány és az Európai Bizottság, Brüsszel és az EP kapcsolata, ez pedig kockázati faktort jelenthet a forint piacán is.

A Portfolio elemzője elmondta, nem számolnak a forint középtávú gyengülésével, de a 2020 utáni uniós költségvetés szempontjából problémás lehet a Sargentini-jelentés.

"Ha valóban olyan szabályokat hoznak a 2020 utáni forrásokkal kapcsolatban, ami a jogállamiságot is figyelembe veszi, akkor kifejezetten

rossz hír a jelentés elfogadása, hiszen az éppen a jogállamiság helyzetét kifogásolta Magyarországon"

- állapította meg Beke Károly.

Hozzátette, ha a mostaninál kevesebb uniós forrást kap Magyarország, az már a a gazdasági növekedésre vagy a költségvetésre is hatással lehet, és a forintot is érzékenyebben érintheti.

Az elemző beszélt arról is, hogy a kötvénypiacon egyelőre nincs jelentős mozgás, nem mozdultak a magyar hozamok.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A Sargentini-jelentés hatására meggyengült a forint
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást