Nyitókép: Mohai Balázs

Telenor-eladás: a Konzum is kivásárolhatja a magyar üzletrészt

Infostart / InfoRádió - Czwick Dávid
2018. március 21. 17:38
Nem gyengül majd az eladás hatására a Telenor magyarországi pozíciója - közölte a Portfolio elemzője az InfoRádióban az után, hogy kiderült: 870 milliárd forintnak megfelelő összegért eladja több leányvállalatát a Telenor, köztük a Telenor Magyarországot is. Nagy Viktor szerint a későbbiekben akár magyar érdeklődő is kivásárolhatja a mobilcég magyar üzletrészét.

Több elképzelés is volt arról, hogy a Telenor helyi cégét hogyan szerezheti meg egy befektetőt, végül a magyar, a bolgár, a szerb és a montenegrói leányvállalatot egyben értékesítették, és úgy tűnik,

a vevő, PPF csoport egyben is tartaná az új szerzeményét

- mondta az InfoRádióban Nagy Viktor, a Portfolio elemzője. A társaság közleménye szerint már jó ideje meghatározó európai távközlési szereplő szeretett volna lenni, és ehhez a célhoz most közelebb került a négy cég megvételével.

A PPF csoport mögött Petr Kellner áll, aki a régió egyik leggazdagabb embere, vagyonát közel 15 milliárd dollárra becsülik. A csoport a régió egyik legnagyobb magántőke-befektető cége, amely több iparágban is jelen van, az ingatlan-, a bank- és a biztosítási szektorban is vannak érdekeltségei, de a régiós távközlésben sem új szereplő.

Korábban felvetődött, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum csoport is megvenné a véget, Jászai Gellért elnök-vezérigazgató az InfoRádió Aréna című műsorában is beszélt ezekről a tervekről. A Portfolio ellemzője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy végül hazai kézbe kerül az itthoni Telenor.

"A Konzum portfoliójában lenne helye a Telenornak, a cég profiljába beleillik a távközlés, ezen a piacon szeretné is erősíteni a pozícióját, de a PPF nyilatkozata arra utal, hogy inkább egyben tartaná a négy operációt. Ez azonban nem zárja ki, hogy később akár külön-külön is értékesítsék őket. Ebben az esetben pedig

a Konzum is szóba kerülhet mint potenciális vevő"

- mondta Nagy Viktor.

A szakértő úgy látja, a tranzakció miatt a Telenor pozíciója nem változik a magyar távközlési piacon.

"Az elmúlt években bebetonozódott a piac, valamelyest erősödött a harmadik legnagyobb szereplő, a Vodafone, a Telenor kicsit gyengült, de a pozíciók stabilak, és ebből a szempontból az új tulajdonos nem jelent változást" - prognosztizálta Nagy Viktor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
180321 GAZ1 1315 Telenor - az eladás után - Nagy CD
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást