Nyitókép: Pixabay

Átverés volt az óriási facebookos adatszivárgás híre

Infostart
2020. június 15. 15:33
De alapvetően nem a felhasználókat akarták becsapni.

Több hazai lap mellett az Infostart is átvette azt a hírt a HackRead kiberbiztonsági hírekkel foglalkozó oldalról, hogy 500 millió Facebook felhasználó - köztük 370 ezer magyar - személyes adatait árulják egy meg nem nevezett hekker fórumon. A Black Cell magyar kiberbiztonsági cég szakértői azonban kiderítették, hogy nagy valószínűséggel átverésről lehet szó,

az eladó pedig sosem volt birtokában az általa kínált adatoknak

- írta az Index. A szakértők egyetlen darkwebes fórumon sem találták az állítólagos adathalmazt, azonban legnagyobb meglepésre a bárki számára elérhető interneten viszont rábukkantak az eladóra. Mint kiderült, már többen is megpróbálták megvenni tőle az adatbázist, azonban a pénzért cserébe semmit sem kaptak.

A felhasználó profilját időközben le is tiltották a hekkerfórumról, és

akcióját hivatalosan is átverésnek minősítették.

Az is kiderült, hogy az eladó már többször is próbálkozott hasonló ügylettel, de már többször lebukott.

A Black Cell hangsúlyozza, hogy bár ebben a konkrét esetben nem árultak valódi adatokat, de ettől még valós problémáról beszélünk, ami mindenkit érinthet, és a kiberbiztonság egyik nagy kihívása a felhasználói adatbázisok, szisztematikusan gyűjtött személyes adatok kollekciói, amikkel egyre többen próbálnak majd kereskedni a közeljövőben egyre gátlástalanabbul - nemcsak a sötét weben, de a laikusok által is elérhető fórumokon is.