Nyitókép: MTI/Kovács Attila

Országossá tette "pofátlanítási akcióját" a rendőrség - videó

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota
2020. január 7. 13:16
Már az egész országban elkezdődött a rendőrségi civil autós ellenőrzés - közölte az InfoRádióban az ORFK illetékes vezetője. A civil járművekből figyelő rendőrökre megyénként főleg a lakott területeken kívül lehet számítani. Ezt a decemberi budapesti akció tapasztalatai miatt találták szükségesnek.

Országszerte zajlik a rendőrségi civil autós ellenőrzés - erősítette meg az InfoRádióban az ORFK Közlekedésrendészeti Főosztálya Balesetmegelőzési osztályának vezetője. A civil járművekből figyelő rendőrökre minden megyében, főleg a lakott területeken kívül lehet számítani. Ezt a decemberi budapesti akció tapasztalatai miatt találták szükségesnek - mondta Berzai Zsolt.

"Az ellenőrzés-sorozat december közepén indult Budapesten, és ha kicsi cinikusan akarom mondani, a nagy sikerre való tekintettel - mivel a rendőri ellenőrzés sikeres volt, közlekedésbiztonsági szempontból tragikus - kiterjesztjük.

Azt látjuk, hogy ha a közlekedők nem látnak a közelben rendőrautót, akkor pestiesen szólva

seggre ül a fegyelem,

és előjönnek a szokásos szabálysértések" - fogalmazott a rendőrségi osztályvezető.

Jellemző szabálytalanságok:

  • buszsáv szabálytalan használata,
  • záróvonal átlépése,
  • tilos jelzésen áthaladás,
  • mobilhasználat.

A szakember szerint a közlekedéskultúrát látva nem is csak a fegyelemről van szó, hanem az etikettről, az egymáshoz való viszonyulásról, hogy "mennyire tekintjük partnernek a többi közlekedőt".

A civil autók lakott területeken kívül, autópályákon, nagy forgalmú főútvonalakon állnak. A cél az, hogy a meglepetés erejével hassanak az autósokra, ezért is nevezték el az akciót házon belül

"pofátlan tanítási akciónak, illetve pofátlanítási akciónak".

Berzai Zsolt szerint nem az a baj, hogy nem ismerik az emberek a KRESZ-t, sokkal inkább az, hogy feljogosítva érzik magukat arra, hogy ne tartsák be a szabályokat, ezzel pedig mások életét, biztonságát is kockára teszik.

"A boltban sem tolakodunk előre a pénztárnál a bevásárlókosárral, a közúton sem szerzünk jogtalan előnyt például az autópálya leállósávján hajtva a dugóban" - tette hozzá.

Az országos ellenőrzésnek nincs befejezési dátuma.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Civil rendőrségi ellenőrzés - országossá vált
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást