Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Galambos Lajos hetek óta tudhatta, hogy nem megy börtönbe, sőt, megúszhatja az egészet

Infostart
2023. február 20. 13:39
Évekig megúszhatja Galambos Lajos, hogy börtönbe kelljen mennie. Egy büntetőjogi ügyvéd adott eligazítást az ügyében.

Ahogy arról az Infostarton is beszámoltunk Galambos Lajosnak február 15-én kellett volna megkezdenie börtönbüntetését. Áramlopási ügyében még 2022-ben hoztak jogerős ítéletet. A bevonulás azonban elmaradt.

A Blikk úgy tudja, hogy ügyvédei már hetekkel ezelőtt kérelmezték a bevonulás elhalasztását. A lapnak pedig dr. Györei Péter büntetőjogi ügyvéd vázolta a jogi helyzetet. A hosszabb írásból a leglényegesebbeket emeltük ki.

A törvény szerint halasztás legfeljebb két évnyi szabadságvesztés büntetés esetében engedélyezhető, maximum 3 hónapnyi időtartamra. A szabály alól azonban vannak kivételek. Ilyen például, ha az elítélt olyan betegségben szenved, amely közvetlen életveszélyt okoz. Az elmúlt évek során a sajtó sokat írt arról, hogy Galambos Lajos ilyen jellegű szívbetegségben szenved, tehát valószínűleg alappal hivatkozhat szívbetegségére a halasztás iránti kérelmében.

Erről egy büntetés-végrehajtási bíró dönt majd.

Léteznek olyan szívbetegségek, amelyek nemcsak közvetlen életveszéllyel járnak, hanem gyógyíthatatlanok is. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a páciens élete végéig kezelésre szorul, hanem azt is, hogy a közvetlen életveszély sem szűnik meg soha. Reális tehát annak lehetősége, hogy a gyógyíthatatlan szívbeteg elítélt végleg megússza a börtönt.

Könnyen lehet persze, hogy a Bv. Egészségügyi Központ úgy nyilatkozik, hogy vállalja a gyógyíthatatlan, életveszélyben levő elítélt folyamatos gondozását, a bíró ennek alapján pedig úgy dönt, hogy a súlyos szívbetegnek mégis börtönbe kell vonulnia.