Nyitókép: Pixabay

Medián: a belső kerületek lakóinak 12 százaléka támogatja az Airbnb betiltását

Infostart
2024. október 7. 15:12
A közvélemény-kutató a rövid távú lakáskiadás megítéléséről, hatásairól és az esetleges szabályozások szükségességéről készített felmérést.

A belső kerületek lakosságának csak egy nagyon szűk 12 százalékos kisebbsége, azaz hozzávetőleg minden nyolcadik ember támogatná az airbnb-k tiltását – derül ki a Medián friss felméréséből. A többség (60 százalék) ugyan szavazna arra, hogy szigorítsák a rövid távú lakáskiadás működését, de úgy, hogy ne tiltsák be azt. Azok száma is messze meghaladta a tiltáspártiakat, akik azt preferálnák egy szavazáson, hogy minden maradjon a régiben (21 százalék).

Az egyes kerületek között azonban szignifikáns különbségek adódtak. A Terézvárosiak a legszigorúbbak, de még közülük is csak 21 százalék szeretne tiltást, 57 százalék valamilyen szigorítást, és egyedüliként a kerületek közül, a tiltáspártiaknál egy hajszállal kevesebben (19 százalék) vannak azok, akik azt preferálnák Terézvárosban, hogy minden maradjon a régiben.

A VII. kerületben, ahol az Airbnb a legelterjedtebb, már a kerületek átlagát meghaladó mértékben (62 százalék) támogatnák azt a lakosok, hogy maradjon az airbnb, de azért szigorítsák a működésüket. Itt többen (17 százalék) szavaznának arra is, hogy minden maradjon a régiben, mint akik tiltást szeretnének (13 százalék).

A VIII. és IX. kerületieknek, csak 10 százalék alatti része szeretne tiltást. A többség itt is azt szeretné, hogy működhessenek az airbnb-k, de szigorúbb keretek között, de ezekben a kerületekben a tiltáspártiaknál jóval nagyobb arányban szavaznának az emberek arra is, hogy minden maradjon a régiben (VIII. kerület: 21 százalék, IX. kerület: 25 százalék).

Az V. kerületben nagyobb az átlagnál a tiltás-pártiak aránya (17 százalék), de még ennél is nagyobb azok aránya, akik azt szeretnék, hogy maradjon minden úgy, ahogy van (25 százalék). Itt a szavazók 50 százaléka preferálná a szigorúbb keretek között való további Airbnb működést.

A Medián 16-féle lakókörnyezeti problémáról is kérdezte a Budapest belső kerületeiben lakókat. A problémák egy része szorosan, egy része távolabbról, egy része pedig egyáltalán nem kapcsolódik a rövid távú lakáskiadáshoz. A lehetséges problémákról alkotott véleményeket egy százfokú skálán elemezték.

A 16 probléma közül azt, hogy túl sok lakást adnak ki rövid távra, túl sok az airbnb-s lakás, a VI. kerületi lakók átlagosan a 10., a belső kerületek lakói pedig a 11. legsúlyosabb problémaként értékelték, mindkét esetben kevesebb, mint 50 ponttal. A legsúlyosabb probléma egy rövidtávú lakáskiadástól teljesen független ügy lett (átlagosan 77 ponttal mindkét csoportban), a város, az utcák és az épületek nyári felforrósodása, a lakók több mint fele szerint ez nagyon nagy problémát jelent.

A komoly problémák között nem szerepelnek az Airbnb-típusú lakáskiadáshoz igazán szorosan kapcsolódó, és érvként használt városi problémák. Az, hogy nehéz bérelhető lakást találni, az összes probléma rangsorában a 8. helyen szerepel. Szembeötlő az is, hogy a lakosok – különösen az összes belső kerület átlagában- többségében nem tartják problémának, vagy nem így gondolják, hogy túl sok a turista vagy, hogy a közeli boltok drágábbak, netán, hogy túl nagy a vendéglétó teraszokról, bulikból származó zaj. A VI. kerületiek egy kicsit szigorúbbak voltak e tekintetben, de még itt is ezek sereghajtók voltak a problémák rangsorában.

Úgy tűnik a lakosok túlnyomó többségének a nyári felforrósodás mellett inkább jelentenek komoly problémát az olyan jelenségek, amelyeket hagyományosan a belső kerületekhez szokás kötni: koszosak az utcák, sok a parkoló auto, rossz a levegő vagy, hogy rossz állapotban vannak a házak. Az pedig az összes belső kerület átlagában a 4., csak a VI. kerületet vizsgálva pedig a 7. legsúlyosabbnak ítélt probléma volt a lakók körében, hogy az önkormányzatnak nincs elég pénze.