Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Visszautasította Orbán Viktornak az EU politikájára vonatkozó állítását az Európai Tanács elnöke - a nap hírei

InfoRádió
2024. július 17. 21:05
Minden korábbinál hamarabb, már a héten elkezdődnek az idei minimálbér-tárgyalások. Vasárnapig meghosszabbította, de harmadfokról másodfokra módosította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos.

Visszautasította Orbán Viktor állítását az Európai Tanács elnöke, miszerint az EU háborúpárti politikát folytat. Charles Michel arra a levélre válaszolt, amelyben a magyar kormányfő a Donald Trumppal folytatott tárgyalásról tájékoztatta, és több követelést is megfogalmazott, mondván, hogy azok teljesítése nélkül csupán elhúzódnak a harcok. A belga politikus hivatalosan is közölte Orbán Viktorral, hogy nem volt joga soros elnökként az úgynevezett békeküldetésre. Charles Michel szerint az EU nem háborúpárti, éppen az ellenkezője az igaz. Oroszország az agresszor és Ukrajna az áldozat, amely jogosan védekezik.

Elítélte Orbán Viktor miniszterelnök júliusi látogatását Moszkvába a héten megalakult új Európai Parlament képviselőinek többsége. A megszavazott állásfoglalás szerint a magyar kormányfő oroszországi útján nem képviselte az EU-t, sértette az uniós szerződéseket és a közös külpolitikát. A dokumentum azt is tartalmazza, hogy Oroszországnak jóvátételt kell fizetnie az Ukrajnában okozott pusztításért.

Megsemmisítette az Európai Bíróság az Európai Bizottság azon döntéseit, amelyek korlátozták a vakcinaszerződések nyilvánosságát. A bíró testület úgy foglalt állást, hogy szabálytalanul hozott olyan döntést a brüsszeli testület, hogy a szerződéseknek csak szerkesztett változatát hozza nyilvánosságra. Az ítéletet mindössze egy nappal azelőtt született, hogy az Európai Parlament szavazni Ursula Von der Leyen újbóli bizottsági elnöki kinevezéséről.

Az uniós intézmények újralakulása után folytatódhatnak a tárgyalások a magyar uniós pénzekről – mondta a területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor az Inforádió Aréna című műsorában felidézte, hogy 3 operatív program esetében függesztették fel a források 55 százalékát, és hozzátette: a kormány ezeket a pénzeket haza akarja hozni. Elmondta, hogy fél éve már érkezik uniós finanszírozás, eddig a 2021-27-es keret 8 százaléka jött meg Magyarországra.

Összesen hétmilliárd euróval támogatja a közlekedési infrastruktúrák kiépítését az Európai Bizottság. A projektek között kilenc magyar közlekedési infrastruktúrák kiépítését célzó kezdeményezés is szerepel. Az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből megvalósuló finanszírozás 80 százalékát vasúti fejlesztések számára különítették el. Magyarország 306 millió euróban fog részesülni a kilenc beruházás megvalósítására.

Minden korábbinál hamarabb, már a héten elkezdődnek az idei minimálbér-tárgyalások - mondta a Liga Szakszervezetek elnöke. Mészáros Melinda a Világgazdaság Bruttó című podcastjában elmondta: nemcsak a jövő évi minimálbérről kell megegyezniük idén, hanem az uniós minimálbérről szóló irányelv gyakorlatba ültetéséről is. Ez utóbbi lényege, hogy a minimálbérnek el kell érnie az átlagbér 60 százalékát, ez most jelenleg Magyarországon 40-42 százalékra tehető.

Fákat döntött ki, ágakat szakított le a vihar Pest vármegyében – közölte a katasztrófavédelem. Üllőnél az M0-s autóútra, Dabasnál pedig az 5-ös főútra dőlt egy nagy méretű fa. Veresegyházán, a Hegyalja utcában, a Budapesti utcában és a Találkozók útján is a kidőlt fák miatt kérték a katasztrófavédelem segítségét. Orosházán beázott a kórház és a szakrendelő a nagy esőben. A Budapest Airport arról tájékoztatott, hogy a zivatar miatt a ma esti Budapestre érkező és innen induló járatok esetében is késésekre lehet számítani.

Ismét megdőlt az idei nyári, valamint a mindenkori nyári magyarországi áramfogyasztási rekord. A Mavir adatai szerint kedden este 19 óra 45 perc és 20 óra között, újabb rekordszintet, 7036 megawattot ért el a magyarországi villamosenergia-rendszer terhelése. Ez 85 megawatttal magasabb, mint az előző napi csúcs.

Vasárnapig meghosszabbította, de harmadfokról másodfokra módosította a hőségriasztást az országos tisztifőorvos. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fokozott óvatosságra int.

Holnap újranyit a debreceni repülőtér, miután befejeződött a futópálya javítása. A reptér közleménye szerint várhatóan már éjszaka 0 óra 30 perctől tudja fogadni a Debrecenbe érkező és innen induló járatokat a légikikötő. A futópálya a hőség miatt sérült meg a múlt héten, azóta kicsrélték a betontáblákat, és további állapotfelméréseket, valamint műszaki ellenőrzéseket végeztek a szakemberek.

Vizsgálatot indított az amerikai belbiztonsági minisztérium a titkosszolgálatnál a Donald Trump elleni merényletkísérlet miatt. Az eljárás célja, hogy áttekintse a volt elnök kampányeseményének biztosítását és a titkosszolgálat erre vonatkozó eljárásrendjét. Joe Biden amerikai elnök korábban független vizsgálatot ígért a körülmények tisztázására.

Megnyitotta a választások utáni első parlamenti évadot a brit uralkodó. III. Károly király ismertette az új, munkáspárti kormány következő évre szóló törvényhozási terveit. A felolvasott tervezetek között szerepel a vasút államosítása, az infrastruktúra bővítés és a lakásépítés felgyorsítása. A kormányprogram központi elemei között szerepelt az új határbiztonsági parancsnokság kialakítása, a menekültügyi és bevándorlási rendszer modernizálása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2024. július 17.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást