Nyitókép: Glasshouse Images/Getty Images

Nincs elegendő orvos a közellátás fenntartásához? – a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2023. június 27. 20:12
Rendkívüli parlamenti ülésen tárgyalhatnak július elején a pedagógusok státusztörvényéről. Elutasította az uniós költségvetési javaslatot a magyar kormányfő. Megakadályozná a főpolgármester, hogy kínai vegyianyag elosztóközpont jöjjön létre Budapesten. Az InfoRádió legfontosabb keddi hírei.

Rendkívüli parlamenti ülést hív össze a kormány július első hetére, a pedagógusok státusztörvénye is napirenden lesz – derül ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes leveléből, amit a parlament oldalán kedden tettek közzé. A nyári rendkívüli ülésen tíz törvényjavaslatot tárgyalna a kormány, köztük a között van a 2024-es költségvetést vagy az új beruházási törvényt. A Pedagógusok Szakszervezete tüntetést tervez a jogszabály elfogadásának napjára.

Júniusban már 20 százalék alá mehet, és október-novemberre egy számjegyű lehet infláció – jelentette ki a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton az InfoRádió Aréna című műsorában ugyanakkor meglepetésnek nevezte, hogy a lakossági fogyasztás a kormány vártnál nagyobb mértékben esett vissza, a kiskereskedelem ötödik hónapja csökken. Bejelentette, hogy szeptember után is érvényben marad az élelmiszerek kötelező akciózása, és a nyújtandó kedvezmény mértékét tízről 15 százalékra emelik.

Újabb 3 hónappal, szeptember végéig meghosszabbította a június végén lejáró betéti kamatstopot a kormány. Az intézményi befektetők és a 20 milliónál nagyobb bankbetéttel rendelkező lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamatát tavaly ősz óta korlátozzák a 3 hónapos diszkontkincstárjegyek hozamának megfelelő szinten.

Az idei első negyedévben 774 millió euró volt a folyó fizetési mérleg hiánya – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az egyenleg 1501 millió euró, a külfölddel szembeni nettó finanszírozási igény 1131 millió euró volt. A nemzetgazdasági nettó adósságállománya az idei első negyedévben csaknem 27 ezer millió euró volt.

Elutasította az uniós költségvetési javaslatot a magyar kormányfő, mert szerinte az a migrációt és a brüsszeli bürokrácia növelését is elősegíti. Orbán Viktor erről videokonferencián tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével valamint a horvát, a belga, a luxemburgi, a szlovák és a svéd miniszterelnökkel.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta első ízben léptek ukrán katonák olyan területre, amit még 2014-ben vesztettek el – közölte a brit védelmi minisztérium. Az ukrán légideszantos egységek Donyeck városának közelében hajtottak végre kisebb előretöréseket.

Teljes harckészültséget rendelt el a fehérorosz hadseregben a hétvégi oroszországi események miatt a belorusz elnök. Aljakszandr Lukasenka főtisztek előtt azt mondta, hogy ha Oroszország összeomlik, a fehérorosz vezetés is a romok alatt találja magát.

A Wagner katonai magánvállalatot teljes egészében az orosz állam finanszírozta – közölte az orosz elnök. Vlagyimir Putyin azt mondta: tavaly május óta egy év alatt 86 milliárd 262 millió rubelt fizetettek ki a zsoldoshadseregnek, élelmezésre pedig még 80 milliárd rubelt kaptak.

Nem tulajdonít nagy jelentőséget a Wagner csoport lázadásának a magyar kormányfő. Orbán Viktor a német Bild című lapnak azt mondta: az a gyengeség jele lehet, hogy az esemény megtörténhetett, az viszont az erőé, hogy 24 órán belül rendezni tudták. Úgy vélte: Ukrajna nem nyerheti meg a háborút, a béke pedig elsősorban az Egyesült Államokon múlik.

Az Európai Bizottság 77,1 millió eurós magyar állami agrártámogatást hagyott jóvá – közölte a testület. A támogatásokat mezőgazdasági, halászati és élelmiszer-ipari vállalkozások kaphatják az Ukrajna elleni orosz háborúval összefüggésben.

Két újabb kínai vállalati beruházásról született megállapodás összesen 35 milliárd forint értékben – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter Tiencsinben. Előzőleg Szijjártó Péter ismét a Kína és az Európai Unió közötti kapcsolatok fenntartása mellett érvelt, és úgy fogalmazott: brutális gazdasági öngyilkossággal érne fel Európa számára a kötelékek elvágása.

Meg akarja akadályozni a főpolgármester, hogy kínai vegyianyag elosztóközpont jöjjön létre Budapesten, Soroksáron. Ez már a szerdai közgyűlés napirendjén szerepelni fog, A Direkt36 kormányzati belső dokumentumokra hivatkozva írt arról, hogy Kína vasúton Magyarországra szállítaná Európába szánt vegyianyag-termelésének jelentős részét, hogy itt létrehozott elosztóközpontokból lássák el a kontinens akkumulátorgyárait.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint sincs elegendő orvos a közellátás fenntartásához. Erről a szervezet főigazgató-helyettese beszélt egy egészségügyi szaklap konferenciáján. Szondi Zita azt mondta: a KSH által nyilvántartott 39 ezer orvos csak akkor lenne elég, ha valamennyien teljes munkaidőben az állami intézményekben gyógyítanának, ez azonban nem így van.

Megérkezett a szolnoki légibázisra a horvátországi helikopter-balesetben meghalt magyar katonák koporsója. A három katona földi maradványait katonai tiszteletadással fogadták.

Felfüggesztett börtönre ítélték az Audi volt vezetőjét. Rupert Stadlert, az autógyár igazgatótanácsának volt elnökét nem jogerősen csalásért marasztalták el, és 1 év 9 hónap felfüggesztett szabadságvesztés mellett 1,1 millió euró pénzbüntetést kapott. A volt vezető már 2016 júliusában tudott arról, hogy az Audi egyes dízelmotortípusainál manipulálják a nitrogén-oxid-kibocsátás mértékét, mégis utasítást adott az eladásra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Napinfó - 2023. június 27.
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást