Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Gyöngyösi Márton egyértelmű válaszút elé állította Jakab Pétert

Infostart
2022. augusztus 11. 16:03
Megelégelte a Jobbik elnöke a párton belüli csatározást, és nyílt levélben szólította fel elődjét, hogy döntse el, mit akar. Azt írta, „ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra”. Ez is jele a közelgő szakításnak, Jakab hamarosan bejelentheti, hogy új pártot alapít.

Nyílt levélben szólította fel Jakab Pétert a Jobbik elnöke arra, hogy döntse el végre, mit akar - vette észre a hvg.hu. A portál a minap arról is írt, hogy a volt pártelnök-frakcióvezető és a Jobbik útjai hamarosan, akár már augusztus 20-án elválhatnak.

Gyöngyösi Márton a közösségi oldalán hosszasan kifejti Jakab Péternek címezve, hogy az elmúlt időszakban sokat változott, de nem előnyére, miközben a Jobbik népszerűsége csökkent, a tavaszi választáson pedig – a teljes ellenzékkel együtt – vereséget szenvedett. Az elnök szerint Jakab Péterből már „egy görcsbe rándult arccal, szélsőbalos proletár eszméket vadul üvöltöző politikus lett, akiből a közélet mémeket gyárt.”

Gyöngyösi Márton mások mellett hozzáteszi: „Ne pletykákból halljam, hogy augusztus 20-án pártot készülsz alapítani, miközben még a Jobbik tagja vagy. Ne kelljen az anyagilag így sem túl stabil közösségünknek azokat az embereket fizetni, akik már nem akarnak velünk lenni. Ne csatlakozz azoknak az egykori magyar pártelnököknek a nem túl diadalmas, de annál népesebb klubjához, akik évekig abból élnek, hogy egykori közösségüket szidalmazzák” – fogalmazott.

A Jobbik elnöke végül azzal a felszólítással zárja a nyílt levelét: „Ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán Te balra, mi jobbra. Légy tisztességes. Ennyivel mindenképpen tartozol nekünk is, magadnak is”.

Eddig úgy tűnt, hogy a Jobbik nem szeretett volna ürügyet szolgáltatni arra, hogy a politikus elhagyja a pártot. A Jakab Péter elleni etikai eljárás lezajlott: a bizottság elmarasztalta a volt pártelnököt, de szankciókat nem szabott ki vele szemben. Munkatársát, Molnár Enikőt az etikai eljárás során kedden hallgatták meg. Ő biztosra veszi, hogy ki fogják zárni a pártból.

Molnár szerint egyébként Jakab Péter nem pártot vagy mozgalmat, hanem olyan összetartó közösséget szervez, amelyhez már eddig is sok csalódott ellenzéki csatlakozott.