Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Iránytű készült a negyedik oltással kapcsolatban

Infostart
2022. január 19. 15:12
A janssenesekre, a gyerekekre, a krónikus betegekre, a fertőzésen átesettekre mind-mind kitér a Nemzeti Népegészségügyi Központ brosúrája.

Ajánlást kaptak az orvosok a negyedik oltás beadásával kapcsolatban. Ez azok után került ki, hogy a Népszava szerda reggel arról cikkezett, hogy az oltópontokra negyedik oltás felvétele céljából érkezett pácienseket küldenek haza szakmai iránymutatás híján.

Az ajánlásban szerepel, hogy az oltóanyag-választás minden esetben az oltó orvos feladata, aki a pácienst ismerve szakmai szempontok alapján dönt, a szakmai szempontokhoz azonban további segítséget nem ad az NNK által jegyzett dokumentum.

Az viszont igen, hogy "a negyedik oltás beadásáról dönhet az oltóorvos, amennyiben ezt a három oltásban már részesült 18 éven felüli személy kéri, és a booster oltás beadása óta már legalább négy hónap eltelt".

Az olthatósággal kapcsolatban az oltó és a háziorvos, illetve a kezelőorvos konzultálhat egymással.

A dokumentum rögzíti továbbá, hogy a Janssen oltóanyaggal történt alapimmunizálás után ismétlő oltásban részesült személy szintén kaphat újabb oltást, ha már legalább négy hónap eltelt a legutóbbi oltás óta - ebben az esetben természetesen harmadik oltásról van szó.

Általános ellenjavallata egyik oltáskombinációnak sincs.

Fontos még, hogy a fertőzésen átesett koronavírusos betegek a fertőzésből történt kigyógyulást követően időkorlát nélkül, azonnal olthatók.

Az iránymutatásban részletesen szó van a krónikus betegek és a gyerekek ismétlő oltásáról is.

Teljes terjedelmében ITT olvasható.