Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára emlékezik az ország - napinfó

Infostart / InfoRádió
2020. október 23. 22:00
A kormány célja, hogy a magyarok mielőbb koronavírus elleni vakcinához juthassanak – jelentette ki a miniszterelnök. Közös nyilatkozatban állt ki az önkormányzatiság mellett 46 polgármester.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 64. évfordulójára emlékezett az ország. Az Országház előtt katonai tiszteletadással vonták fel a nemzeti lobogót. A koronavírus-járvány miatt a központi események legtöbbje elmaradt. Orbán Viktor miniszterelnök Wittner Mária 56-os szabadságharcossal közösen helyezett el koszorút a Corvin közben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Várkert Bazárban tartott kitüntetési ünnepségen hangsúlyozta: nem szabad megengedni, hogy a kommunizmus eszméi újra teret nyerjenek.

Közös videóüzenetben emlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire az ellenzéki pártok. Jakab Péter, a Jobbik elnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke egyaránt azt emelte ki, hogy október 23. a magyarok szabadságvágyának, az igazságosságnak a jelképe. Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke hangsúlyozta, október 23-án felébredt egy ország és kinyilvánította, másként akar élni, más irányt akar, más vezetőkkel. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szerint 1956 követelései ma is érvényesek. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke úgy fogalmazott: új hűbéri rendszer van kialakulóban az országban. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke hangsúlyozta: 1956-ban kevés dolog volt annyira egyértelmű, mint az, hogy Magyarországnak nyugati típusú polgári demokráciákban a helye.

A közösségé válás élménye teszi fontossá október 23-át, az 1956-osat és az 1989-eset is - mondta főpolgármester. Karácsony Gergely a fővárosi önkormányzat ünnepi megemlékezésén, a Városháza parkban tartott beszédet, ahol az 56-os pesti nők előtt tisztelgő kiállítás nyílt.

A kormány célja, hogy a magyar emberek az elsők között juthassanak megbízható, koronavírus elleni vakcinához – jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor az operatív törzs ülése után, a Facebook oldalára feltöltött videóban hangsúlyozta: az ország minden európai beszerzési programban részt vesz, de utasította az operatív törzset, hogy tájékozódjon az orosz és kínai vakcinák előállításának és beszerzésének lehetőségéről is. Közölte: arra utasította a belügyminisztert, hogy szerezzen érvényt a jogszabályoknak és érje el, hogy a maszkviselés általánossá váljon.

Újabb 2066 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg - erősítette meg az országos tisztifőorvos. Müller Cecília az M1-n elmondta: az elhunytak száma 1352-re emelkedett, az aktív fertőzötteké meghaladja a 37 ezret. Emlékeztetett: mostantól a szabadtéri rendezvényeken és sporteseményeken is maszkot kell viselni.

Közös nyilatkozatban állt ki az önkormányzatiság mellett a főpolgármester, illetve 45 település és budapesti kerület vezetője. A Főpolgármesteri Hivatal által nyilvánosságra hozott dokumentumban az érintettek hangsúlyozták: a helyhatóságok országszerte erejükön felül küzdenek a járvány ellen és szembesülnek a gazdasági válság pusztító hatásaival, miközben a kormány magára hagyta és elvonásokkal sújtja őket.

A felsőoktatás autonómiájáért, a szellemi szabadságért tartottak vonulásos megemlékezést Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak által szervezett megmozduláson a tömeg a Műegyetem elől vonult az Uránia Nemzeti Filmszínház elé, ahol az egyetem hallgatói megemlékeztek az 1956-os forradalomról. A felszólalók támogatásukról biztosították a színművészeti hallgatóit.

A fűtési szezon elindulásával megnőtt a légszennyezettség. 10 városban, köztük Budapesten kifogásolható a levegő minősége. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azt kéri, hogy a lakosok ne szennyezzék a környezetet, mellőzzék a helytelen fűtési módokat és a zöldhulladék égetését.

Franciaországban a jövőben büntetni fogják az internetes uszítást. A múlt pénteki kegyetlen tanárgyilkosság után a védelmi tanács kidolgozta az iszlám szeparatizmus elleni törvényt, amely lehetőséget ad azok megbüntetésére, akik közösségi oldalakon úgy tesznek közzé személyes adatokat, hogy azzal veszélyeztetik mások életét. A megölt pedagógus nevét és középiskolája címét egyik tanítványa apja és annak iszlamista prédikátor ismerőse tette közzé a Facebookon.

Lényeges kérdésekről és higgadtan vitázott a két amerikai elnökjelölt az utolsó vitán, amelyet Nashville-ben rendeztek meg. Donald Trump és Joe Biden vitájának fő témái a koronavírus-járvány, külpolitikai kérdések, az egészségbiztosítás reformja, az illegális bevándorlás problémája, a faji kérdés és a klímaváltozás voltak.