Orbán Viktor: szükség van minden gyógyszerre, ami enyhíti a tüneteket - a nap hírei

Infostart
2020. április 2. 22:38
Elegendő mennyiségű vírus ellenes gyógyszer felhalmozását nevezte a következő hetek feladatának a miniszterelnök. 585-re nőtt a koronavírus igazolt fertőzötteinek száma Magyarországon. Aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt az Európai Bizottság elnöke. A nap legfontosabb hírei április 2-án.

Szükség van minden lehetséges gyógyszerre, ami enyhíti a koronavírus okozta betegség tüneteit - jelentette ki a miniszterelnök. Orbán Viktor a koronavírus-kutatócsoportok vezetőivel tartott videókonferencián elegendő mennyiségű gyógyszer felhalmozását nevezte a következő hetek feladatának.

585-re nőtt az új típusú koronavírus igazolt fertőzötteinek száma. A járványnak már 21 halálos áldozata van, 42-en meggyógyultak - mondta el az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hangsúlyozta: az egész ország területén emelkedik a fertőzöttek száma, ezért nagyon fontos a kijárási korlátozás és a higiénés szabályok betartása. A hatóságok 10 ezernél több hatósági házi karantént rendeltek el, csaknem 500 esetben állapítottak meg szabálytalanságot.

Olaszországban a járványgörbe napok óta stabil adatokat mutat jelentős csökkenés nélkül, az új koronavírus áldozatainak száma megközelítette a 14 ezret.Nyugat-Európa mellett gyorsan terjed a járvány az amerikai New York államban is, ott egy nap alatt csaknem 9 ezerrel emelkedett a vírusfertőzéssel diagnosztizáltak száma, így csaknem 84 ezer fertőzöttet tartottak számon.

Ügyeletes gyógyászati szaküzleti rendszer kezdi meg működését, hogy a krónikus betegek és a fogyatékkal élők hozzájussanak a megfelelő eszközökhöz. A kereskedőket, gyártókat tömörítő Forgalmazók az Egészségért Szövetség 8 és 20 óra között hívható telefonos tájékoztatási vonalat hozott létre, illetve online térképes útmutató segíti az emberek tájékozódását.

Alaptalannak nevezte a tanév meghosszabbításáról a közösségi médiában terjedő hírt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amely eljárást kezdeményez az ügyben.A tárca tájékoztatása szerint nem módosul a tavaszi szünet időpontja sem.Aggodalmát fejezte ki a koronavírus elleni védekezésről szóló magyar törvény miatt az Európai Bizottság elnöke. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: az egészségügyi krízis leküzdésére hozott rendkívüli intézkedéseknek arányosnak kell lenniük, és nem tarthatnak határozatlan ideig. Kovács Zoltán nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkár politikai boszorkányüldözésnek tartja az európai bírálatokat. Közben a Fidesz kizárását kérték az Európai Néppárt 13 tagjának vezetői, erről levelet írtak a pártszövetség elnökének, Donald Tusknak - írta a Politico internetes újság.

Elmarasztalta az úgynevezett kvótaperben az Európai Unió bírósága Magyarországot, Lengyelországot és Csehországot. Varga Judit igazságügyi miniszter szerint az Európai Bizottság diszkriminatív módon járt el, amikor kizárólag ezt a három tagállamot vonta eljárás alá.

Egyes járatok már péntektől sűrűbben indulnak, hétfőtől pedig újra a tanszüneti menetrend lép életbe Budapesten. A BKK-t a főpolgármester utasította az újabb módosításra, miután a ma bevezetett járatsűrítés ellenére reggel még mindig sok járaton nagyobb volt a tömeg a járványhelyzetben elfogadhatónál.

Két héttel meghosszabbította termelési szünetét az Audi Hungaria a koronavírus-járvány miatt. A leállás így a mostani tervek szerint április 19-ig tart. A héten az esztergomi Suzuki-gyár is meghosszabbította két héttel a leállást.