Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Banális hiba okozta a létfontosságú vitamin hiányát

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. november 27. 08:05
A betegtájékoztató szöveg magyar fordításának késedelme miatt alakult ki K-vitamin-hiány a gyógyszertárakban - mondta a kormány képviselője az Országgyűlésben. Rétvári Bence államtitkár azt ígéri, hogy mostantól mindig kapható lesz a Konakion nevű készítmény, amit elővigyázatosságból minden kisbabának be kell adni. A K-vitamin idén másodjára fogyott el a patikákból.

Ismét eltűnt a gyógyszertárak polcáról a kisbabák számára létfontosságú K-vitamin, egy év alatt másodjára - hívta fel a kormány figyelmét az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén Szabó Sándor, az MSZP képviselője.

Az újszülöttek biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen vitamin hiánya nem lehet elfogadni - emelte ki a szocialista politikus.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet folyamatosan azon dolgozik, hogy minden érintettnek elegendő K-vitamin jusson. Nemcsak Németországból, hanem Franciaországból, Olaszországból és Romániából is hozatnak Konakiont - válaszolta a képviselőnek Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, aki új magyarázattal szolgált a hiányra.

„A két milligrammos kiszerelésből 110 ezer, a nagyobb hatóanyag-tartalmúból pedig 50 ezer ampulla érkezhetett Magyarországra.

A korábbi problémának az lehetett az oka, hogy a magyar nyelvű betegtájékoztatóknak a nyomdai késése miatt a nagykereskedők a raktárakból minőségbiztosítási okokból nem tudták a teljes készleteket kiszállítani.

Ez átmeneti problémát okozhatott, de már mindenhol a kellő mennyiségű K-vitamin rendelkezésre áll” - fejtette ki az államtitkár.

A K-vitamint tartalmazó, szájon át adható Konakion injekció pótolhatatlan készítmény. Néhány kisbaba ugyanis K-vitamin-hiányosan születik - mondta korábban az InfoRádióban Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke. Mint közölte, ha nem kezelik a K-vitamin hiányát, akkor komoly vérzékenység lép fel, aminek agyvérzés, belső szervi vérzés lehet a következménye.

A Konakiont egyébként 2018 januárja óta a német Cheplapharm Arzneimittel gyártja. Az InfoRádió két hete megkereste a céget. Megkérdeztük, hogy pontosan milyen gyártási gondjuk van, mikor lesz folyamatos a magyarországi ellátás és miért emelkedett meg az injekció ára, de nem válaszoltak a kérdéseinkre. Felhívtuk a Magyarországi Gyógyszergyártok Országos Szövetségét is, hogy megtudjuk: más, adott esetben hazai társaságok miért nem tudnak előállítani egy helyettesítő készítményt, a szövetség azonban nem kívánt nyilatkozni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
K-vitamin-hiány
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást