Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Megveszi a kormány a 40 darab emeletes vonatot, és várja az uniós pénzt

Infostart
2019. november 20. 13:55
A Magyar Közlönyben megjelentek alapján a VEKE azt írja, más járművet uniós pénzből ezek után aligha vehet majd a magyar állam 2027-ig.

A VEKE tömegközlekedési egyesület Facebook-oldalán szerda délelőtt jelent meg a hír a Magyar Közlönyre hivatkozva, hogy a kormány 106 milliárd forintos ráfordítással mind a 40 darab emeletes motorvonat beszerzéséről döntött, tehát az opcióként még rendelhető 21 darab hat részes motorvonat is érkezik.

A pénzügyi forrás biztosítása átmeneti, ugyanis szakaszolt projekt keretében a következő, 2021 és 2027 közötti EU-s pénzügyi ciklus kohéziós alapjának terhére szeretnék a vonatokat megvásárolni; az eddig lehívott 11+8 darabot döntően a mostani ciklus kohéziós alapja finanszírozta.

Ez egyben azt is jelenti, hogy 2027-ig biztosan nem lehet más járművet kohéziós alapból vásárolni, tekintettel arra, hogy a keretet 93 milliárd forintban limitálja az EU. Azaz bár elvileg vásárolhatóak lennének HÉV-kocsik, villamosok, trolik, kohéziós forrás már nem lesz rá, a finanszírozást biztosan máshogyan kell majd megoldani.