Nyitókép: Pixabay.com

Bárki láthatja, hol mekkora a zaj az országban

InfoRádió
2019. március 3. 16:38
Már dolgoznak az önkormányzatoknál a zajszint csökkentésére irányuló intézkedéseken - mondta az InfoRádiónak Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője. Ez az intézmény készíti el 2017 óta a stratégiai zajtérképeket Magyarországon

Uniós jogszabályi kötelezettség, hogy települési stratégiai zajtérképet kell készíteni, mégpedig a lélekszám szerint érintett településekre és agglómerációjára; ezt ötévente meg kell újítani - közölte az InfoRádióban Béres András, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője.

"Maga a stratégiai zajtérkép

az érintett települések esetén a közúti, a vasúti, illetve a légi közlekedéshez kapcsolódó szinteket mutatja be,

nem mérés, hanem a kibocsátási adatokat figyelembe véve számításmodellezés alapján" - ecsetelte Béres András.

Ezek a térképek a Zajtérképek.hu oldalon bárki számára hozzáférhetők, s igyekeztek úgy elkészíteni, hogy az érintett lakosság ezen a honlapon keresztül meg is értse a zajterhelési szinteket.

Korábban ezt a térképet az önkormányzatoknak kellett elkészíteniük, ám ez elé - Béres elmondása szerint - financiális akadályok gördültek, az uniós források már nem fedezték a frissítések költségeit.

Mint hozzátette, a budapesti térkép elkészítése komoly koordinációt igényelt a 24 agglomerációs település miatt, de a kormány biztosította a szükséges forrásokat, és ezzel párhuzamosan az elkészítés felelősségét a Herman Ottó Intézetre bízta 2017-ben.

Egy fontos feladat azonban az önkormányzatoknál maradt: az intézkedési terv kidolgozása a zajtérkép alapján.

"Ez kell, hogy tartalmazza a helyi adottságok és a modellezési eredmények ismeretében, hogy a zajszint tekintetében túlterhelt területeken hogyan csökkenthető a zajterhelés, illetve a kevésbé terhelt területeken hogyan őrizhető meg az alacsony érték" - fejtette ki Béres András.

Az intézkedési terv elkészítéséhez is biztosít forrást az állam.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Zajtérkepek- Béres András
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást