Nyitókép: Máthé Zoltán

Karácsony Gergely bocsánatot kért, Gyöngyösi Márton a Fideszt támadja

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2019. február 13. 12:07
Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a DK főpolgámester-jelöltje egy tévéinterjúban azt mondta, hogy a zsidó politikusok listázása nem nácizmus. Az ellenzéki politikust a Mazsihisz is bírálta ezért a kijelentéséért. A jobbikos Gyöngyösi Márton szerint a Fidesz politikája szélsőséges.

"Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt, hogy – különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban – hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára" – fogalmazott Gyöngyösi Márton, a Jobbik országgyűlési képviselője a 2012. november 26-i plenáris ülésén.

Karácsony Gergely zuglói polgármester, a Párbeszéd társelnöke, az MSZP és a DK főpolgármester-jelöltje 2012-ben még részt vett azon a tüntetésen, amelyet Gyöngyösi Márton kijelentése miatt hívtak össze, néhány nappal ezelőtt a HírTV Magyarország élőben című műsorában azonban már nem tartotta nácizmusnak a zsidók listázását.

„Nem gondolom, hogy önmagában ez nácizmus, egy nagyon rossz mondat volt”

– reagált a műsorvezető kérdésére a főpolgármester-jelölt.

Karácsony Gergely néhány nappal később az ATV Spirit Fórum című műsorában azt mondta, hogy a HírTV műsorvezetője nem hagyta őt szóhoz jutni. Elismerte, hogy nem ez volt élete legjobb interjúja. Erre Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke is kitért a Várkert Bazárban mondott évértékelő beszédében.

„Azt kell hallanunk, hogy a zsidó származású képviselők listázása nem jelent antiszemitizmust,

és egy ilyen ember még a budapestiek főpolgármestere akar lenni, ahelyett, hogy csendben elkullogna a kertek alatt” – fogalmazott a kormányfő.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége közleményben tudatta, hogy a politikai célú listázást elfogadhatatlannak, az ilyen javaslatok mentegetését pedig hibának tartja. Erre reagálva Karácsony Gergely kiírta a Facebookra, hogy egyetért a Mazsihisszel,

súlyos hibát követett el, és bocsánatot kér.

Gyöngyösi Márton közösségi oldalán reagált a történtekre. A frakcióvezető szerint „a Fidesznek mindennél jobban fáj az a beismerés, hogy immár ők a magyarországi szélsőjobboldali párt és ezt a bélyeget most igyekeznek valakire átragasztani”. Mint mondja: a kormánypárt a Jobbik néppárti politikáját kívánja megkérdőjelezni, amelynek „egyik alapja éppen az a tanulság volt, hogy a Fidesz kormányzásán láthattuk, micsoda veszélyeket rejt az a politika, amely a gyűlöletre és ellenségképekre épül”.

Emlékeztetett: "a rossz megfogalmazásért" a felszólalás után és azóta többször elnézést kért, és elismerte, hogy hibázott. Végezetül felszólította Orbán Viktort és "kormánya propagandistáit", ők is nézzenek magukba és hagyjanak fel szélsőséges politikájukkal.