A miniszterelnök szerint a munkások érdekét szolgálja a munka törvénykönyve túlmunkát szabályozó módosítása - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
2018. december 11. 22:01
Megszavazta a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést az Európai Parlament. Halálos áldozatokat követelő lövöldözés volt Strasbourgban.

Egy karácsonyi vásárban nyitott tüzet egy merénylő a franciaországi Strasbourgban, halálos áldozatok és sérültek is vannak. Frissülő összefoglaló itt olvasható.

A miniszterelnök szerint a munkások érdekét szolgálja a munka törvénykönyve túlmunkát szabályozó módosítása. Orbán Viktor az Országházban az atv.hu-nak a szakszervezeti tiltakozásokra úgy reagált: a túlmunka vállalása önkéntes, az előterjesztés lehetővé teszi, hogy aki akar, többet dolgozhasson és többet kereshessen. Arra a felvetésre, hogy a munkaadók kényszeríthetik a dolgozókat a túlmunkára, különben elbocsátják őket, a kormányfő hangsúlyozta: Magyarországon ma munkaerőhiány van.

Hadiipari és nukleáris megállapodásokat kötött Franciaország és Magyarország. Szijjártó Péter, a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: két francia cég, köztük egy állami tulajdonú vállalat kapott megbízásokat a paksi atomerőmű működtetésében és a leendő új erőmű turbináinak építésében. A magyar honvédség pedig 20 Airbus típusú helikoptert rendelt Franciaországtól.

Új, Magyarországon összeszerelt fegyvereket kaptak a Magyar Honvédség katonái (galéria itt). A cseh licensz alapján készült pisztolyok, gépkarabélyok és géppisztolyok első darabjait ünnepélyes keretek között adták át a budapesti Petőfi laktanyában. Benkő Tibor honvédelmi miniszter azt mondta: hamarosan megérkeznek azok a gépsorok is, amelyekkel a teljes gyártást Magyarországon végzik majd.

Az ország 13 megyéjében 8,5 milliárd forintból újulnak meg a nővérszállók - jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta: a kormány kiemelt figyelmet fordít az egészségügy fejlesztésére, amely az infrastruktúra mellett a beteggel kapcsolatban álló szakdolgozók munka- és életkörülményeit is jelenti.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány ügyében két ellenzéki képviselő. A független Szél Bernadett és Szabó Szabolcs annak a kormányrendeletnek a megsemmisítését kéri, amely közérdekből nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette, hogy a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány irányítást szerzett az Opus Press, az Echo TV, a New Wave Media Group és a Magyar Idők Kiadó felett.

Hitelesítette a házasság közjegyző általi felbontásának lehetőségéről kezdeményezett népszavazási kérdést a Kúria. Egy magánszemély fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz. A szervezőnek a döntés hivatalos megjelenése után, 120 napja lesz arra, hogy összegyűjtse a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírást.

Egy hiányzó szakhatósági jóváhagyás miatt visszavonta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új parkolóházának építési engedélyét a fővárosi kormányhivatal. A Budapest Airport bízik benne, hogy az eljárási hiba kiküszöbölése után folytatódhat az építkezés és a tervek szerint 2020. második negyedévében birtokba vehetik az utasok az új parkolóházat.

Két új híd épül a magyar-szlovák határszakaszon: Őrhalom és Ipolyvarbó között közúti, Dunakiliti és Doborgaz között pedig kerékpárosok és gyalogosok közlekedésére szolgáló híd létesül. Az építkezés részben uniós forrásból zajlik majd. Dunakilitinél jelenleg nincs híd, a Nógrád megyei Őrhalom és Ipolyvarbó között az ideiglenes fahidat váltja fel az új átkelő az Ipolyon, az oda vezető útszakaszok is megújulnak a határ mindkét oldalán.

Jövőre 5300 határon túli hetedikes magyar diák látogathat Magyarországra és több mint ezer pedagógus vehet részt továbbképzésen a Határtalanul Magyarországon nevű program keretében. Már lehet jelentkezni a jövő évre tervezett négynapos osztálykirándulásokra.

Megszavazta a humanitárius vízum bevezetését kezdeményező jelentést az Európai Parlament. Az új rendszer lehetővé teszi a nemzetközi védelemért folyamodók számára, hogy már a külföldi uniós külképviseleteken kérhessék az Európába való belépésre feljogosító vízumukat, ha belépésük egyedüli célja a menekültstátusz kérése.

Franciaországban bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a baloldali pártok a kormány ellen a sárgamellényesek megmozdulásai utáni válság kezelése miatt. Emmanuel Macron államfő hétfő esti televíziós beszédében jogosnak nevezte az elégedetlenséget, de a vele járó erőszakot elutasította. A köztársasági elnök bejelentette: jövőre 100 euróval nő a havi minimálbér, egyúttal visszavont egy törvénytervezetet, amely csökkentette volna a kisebb nyugdíjjal rendelkezők havi ellátását. Emellett adómentességet ígért az év végi prémiumokra.

A Queen, Bohemian Rhapsody című dala lett a 20. század legtöbbet streamelt felvétele. A kiadó szerint az együttes, illetve az énekes Freddie Mercury történetét feldolgozó Bohém rapszódia című film adott új lendületet a dalnak. Az 1975-ben megjelent kislemezt és videoklipet több mint 1,6 milliárdszor játszották le világszerte a különböző zeneszolgáltatóknál.