Nyitókép: MTI / Kovács Attila

Rétvári Bence nem tartja világszínvonalú egyetemnek a CEU-t

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt
2018. október 29. 16:36
A hulladékgazdálkodástól a CEU-ig, Demeter Márta ügyétől a klímaváltozásig sok minden szóba került napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén.

A szocialista Molnár Gyula a szemétszállítás fennakadásaira hívta fel a figyelmet, felszólította a kormányt, hogy adja vissza a hulladékgazdálkodást a települési önkormányzatoknak. Szemét nem marad elszállíttatlanul – jelentette ki válaszában Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára.

A DK-s Arató Gergely azzal vádolta meg a kormányt, hogy ki akarja szorítani Magyarországról a CEU-t, mert fél a gondolat és a vélemény szabadságától. Az egyetem Bécsbe távozásával az egész ország veszít – szögezte le az ellenzéki politikus.

„Menjenek el inkább önök”

– kérte a kormánypárti képviselőket. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára válaszában következetesen Soros-egyetemnek nevezte a CEU-t, amit ő nem tart világszínvonalú intézménynek. Szerinte az egyetem előjogokat követel magának. Arra nem tért ki, hogy a kormány aláírja-e a CEU megmaradását garantáló dokumentumot.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet elavultnak minősítette a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát, szerinte a helyzet már rosszabb az abban felvázoltnál, ezért arra kérte a képviselőket, hogy ne szavazzák meg, hanem küldjék vissza a kormánynak átdolgozásra. Cseresnyés Péter államtitkár szerint viszont a stratégia aktuális és teljeskörű.

A jobbikos Z. Kárpát Dániel arról beszélt, hogy kár volt megszüntetni a lakástakarék-pénztári befizetések állami támogatását, mert a családi otthonteremtési kedvezményre nem mindenki jogosult. Példaként a gyermeküket egyedül nevelőket, az időseket és a társasházakat említette. Ráadásul a CSOK plusz összege elveszik a lakásáfa megnövelésével – mutatott rá. Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára ezekre a felvetésekre nem válaszolt, de azt elmondta, hogy szerinte a Jobbik lakástakarék-pénztárakat extra profitért működtető bankokat és biztosítókat szolgálja.

A Párbeszéd frakcióvezetője, Szabó Tímea szerint

a kormány újabb megszorításokra készül:

a cafeteria eltörlését, a lakáskassza megszüntetését, az állami létszámleépítést, a felsőoktatás fizetőssé tételét és az egészségügy magánosítását tartja ilyen intézkedésnek. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára gépágyútűznek nevezte vitapartnere felszólalását, és azt az ideológiát vélte felfedezni mögötte, hogy az ellenzék nem pártolja a teljesítményt.

A KDNP frakcióvezetője, Harrach Péter a most induló újabb konzultáció apropóján nemzeti közügynek nevezte a családok támogatását, Rétvári Bence államtitkár egyetértett vele és rámutatott, hogy a kormány intézkedései 20 százalékkal növelték a gyermekvállalási kedvet.

A fideszes Németh Zsolt Demeter Mártát vette célkeresztbe. Mint ismeretes, az LMP társelnökévé választott ellenzéki politikus tévesen vádolta meg a kormányfőt azzal, hogy egyik lányát egy honvédelmi géppel utaztatta, valójában egy katonatiszt hasonló nevű gyermeke volt az utas.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Rétvári Bence nem tartja világszínvonalú egyetemnek a CEU-t – napirend előtti felszólalások a parlamentben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást