Nyitókép: Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor: a V4-ek nem mennek el a migrációs minicsúcsra

Infostart / MTI
2018. június 21. 16:16
A magyar kormányfő azt mondta, megértik, hogy belpolitikai nehézségek vannak országokban, de ez nem eredményezhet összeurópai kapkodást.

Orbán Viktor a V4-Ausztria-csúcstalálkozó utáni nemzetközi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy pénteken Magyarországra látogat Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, a vasárnap Brüsszelben tartandó informális migrációs mini-csúcstalálkozóról pedig azt mondta, hogy azon a V4-ek nem vesznek részt, mert álláspontjuk szerint a menekültkérdésről szóló miniszterelnöki, legmagasabb szintű kormányzati megbeszélések megszervezése a Tusk vezette Európai Tanácsra tartozik, és nem az Európai Bizottságra.

Így tehát a visegrádiak nem vesznek részt a vasárnapi minicsúcson, a jövő csütörtökön esedékes brüsszeli találkozón fogják kifejteni az álláspontjukat

- közölte Orbán Viktor.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Európának képesnek kell lennie megvédeni saját határait és biztonságot adni a polgárainak. Orbán Viktor hozzátette, arra is képesnek kell lenni, hogy az Európai Unió tagállamainak kapcsolatát az együttműködés, ne pedig a konfrontáció jellemezze.

Ebből az következik - folytatta -, hogy

a migráció ügyében a hangsúlyt azokra a kérdésekre kell helyezni, amelyekben egyetértés alakítható ki.

A kormányfő két ilyet említett: a határvédelmet, valamint azt, hogy az EU-n kívül kell létrehozni külső menekülttáborokat. Azokat a kérdéseket, amelyekben nincs egyetértés, mint például a kvótaügy, Orbán Viktor szerint nem érdemes erőltetni.

Sebastian Kurz: Védelmező Európa kell

Ausztria az Európai Unió soros elnöksége alatt a biztonság kérdésére, az európai állampolgárok jólétének növelésére és a tagállamok közötti együttműködés javítására koncentrál majd - mondta a visegrádi országok miniszterelnökeivel közös sajtótájékoztatón. Ausztria július elsején veszi át fél évre az uniós elnökséget.

Sebastian Kurz úgy fogalmazott, hogy védelmező Európát szeretnének létrehozni, ezért elsősorban a biztonság- és védelempolitikára fókuszálnak majd, különös tekintettel az illegális migráció ellen folytatott harcra. Mint mondta,

azt szeretnék, hogy ne az illegális bevándorlók elosztásáról szóló vita álljon a középpontban, hanem a külső határok közös védelmére koncentráljanak.

Migráció, határvédelem, uniós költségvetés

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök fontosnak nevezte az unió külső határainak védelmét, mert szerinte a kontinens biztonsága csak így garantálható.

A szlovák kormányfő emellett jogot követelt a következő költségvetésben szereplő források újraelosztására is.

Andrej Babis, Csehország miniszterelnöke örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy júliustól az az Ausztria tölti be az unió soros elnöki tisztségét, amellyel például a migráció kérdésében azonos véleményen vannak a visegrádi országok.

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő kijelentette, országa sem tartozik a menekülteket befogadó "baráti körbe". Hozzátette, reméli, hogy az uniós kohéziós alapok és az agrártámogatások tekintetében a visegrádi országok közös fellépése célt ér.