eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Merre tovább? Lengyelország a választások után. Dobrowieczki Péter, Inforádió, Aréna

2023.10.16. 19:06
Merre tovább? Lengyelország a választások után. A beszélgetés időpontjában, a hétfő esti 80 százalékos feldolgozottságnál már eldőlni látszanak a szavazati és mandátum-arányok. Mikor lesz hivatalos végeredmény? Hogyan választják az alsóház (Szejm) 460 képviselőjét, és hogyan a felsőház (Szenátus) 100 honatyáját? Milyen jogai vannak a Szenátusnak? Miben különböznek az államfő jogosítványai a Szenátusétól? Mit jelent a félprezidenciális rendszer? Hány napja van az államelnöknek arra, hogy felkérje – szokásjog szerint – a legerősebb pártot a kormányalakításra? Hány napja van a felkért pártnak a kormányalakításra? Mi történik, ha nem sikerül a kormányalakítás? Ki kezdeményezheti az új kormányzati megbízást, és erre mennyi idő van? Mikor dönthet az államelnök új, előrehozott választások kiírásáról?

Mennyi esélye van a legerősebb pártnak, az eddig kormányzó a Jog és Igazságosságnak (PIS), hogy a választások előtt ellenzékinek tűnő pártkoalíciók kisebb tagjaival szövetkezzen? Önálló mandátuma lesz a választási koalíciókat alkotó pártoknak a parlamentben, és önálló-e a mandátuma az egyes képviselőknek? Van-e esély arra, hogy a Népi Párt, amely a választások előtt elutasította a PIS közeledését, mégis mérlegeljen egy jobboldali koalíciót? Mennyiben szűkítette be a két nagy tábor mozgásterét a rendkívül kiélezett és személyeskedő kampány? Létezhet-e kisebbségi kormány a lengyel politikában?

Kinek kedvezhetett a rendkívül magas részvételi arány? Minek köszönhető ez? Melyik pártszövetség hogyan szerepelt a korábbi eredményeihez képest? Mitől erősödött meg a lengyel politikába visszatérő Donald Tusk, aki 2014-ben cserélte Varsót Brüsszelre? Ki okozta a mostani kampány meglepetését? Ki Szimon Holownia, kiugrott médiaszemélyiség, a lengyel Csillag Születik műsor celebje, aki harmadik helyre hozta be a Lengyelország 2050 nevezetű pártszövetséget?

Miről szólnak a lengyel politikában a koalíciós tárgyalások? Ideológiáról, programokról vagy pozíciókról? Mit tehet meg egy ügyvivő kormány? Mennyire kell komolyan venni, hogy az eddigi ellenzék a kampányban hangoztatott szlogenjei szerint bíróság elé akarta állítani a PIS politikusait? Mennyire van átitatva a lengyel gazdaság a politikai kapcsolatokkal? Milyen változások következhetnek a lengyel gazdaságban? Milyenen a lengyel-amerikai kapcsolatok, és melyik kormány lehet kedvezőbb Washingtonból nézve?

Hogyan áll most a lengyel gazdaság, és milyen szerepre tör Lengyelország az Európai Unióban? Mi lesz a lengyel haderőreform és hadi stratégia sorsa a választások után? A lengyel lesz-e Európa legerősebb és legnagyobb hadserege? Melyek a hosszútávú energetikai és biztonságpolitikai stratégiai célok, és változhatnak-e ezek? Mennyire sikerült a lengyeleknek leválni az orosz energiahordozókról?

Hogyan változhat az EU és Lengyelország viszonya, ha a választások után az eddigi ellenzék alakíthat kormányt? Hogyan hathat ez a V4-ekre és a lengyel-magyar viszonyra? Honnan tudná finanszírozni a Tusk-vezette ellenzék 100 napos választási ígéreteit, ha nem az EU-forrásból?

Dobrowieczki Péter, Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője a lengyel választások utáni napon, 2023.10.16-án az Inforádió Aréna c. műsorában. Podcast.

×
×
×