eur:
389.26
usd:
360.86
bux:
68450.36
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A Hamasz öngyilkos háborúja. N.Rózsa Erzsébet, Inforádió, Aréna

2023.10.12. 18:15
A Hamasz, a Fatah, a Hezbollah és az izraeli háború. Kik a palesztinok, és hol élnek? Mi a palesztin-izraeli konfliktus története? Hogyan jött létre Izrael, és hogyan nem jött létre önálló palesztin állam a volt gyarmati területeken? Hogyan alakult ki a Gázai övezet mai státusza? Hogyan alakult ki az arab-izraeli háborúk során Izrael és a térség mai területi felosztása? Hogyan változott a konfliktus tematikája összarab-izraeli ellentétből, palesztin-izraeli, majd egy-egy gerillacsoport és Izrael közti konfliktussá? Hogyan lettek radikális terroristákból Nobel-békedíjasok korábbi palesztin és izraeli vezetők?

Mi a Hamasz és mi a Fatah? Melyik palesztin területen melyik kormányoz? Palesztin nemzeti, vagy iszlám gyökereik fontosabbak? Mi köze a Hamasznak a Muszlim Testvérek Szervezete muzulmán ernyőszervezethez, amely eredetileg még a brit gyarmati megszállás ellenében jött létre? Hogyan vette át a hatalmat a Hamasz a Gázai övezetben? Politikai, közigazgatási vagy katonai szervezetnek tekintették?

Melyek ma a palesztinok által lakott területek? Mi a státusza Kelet-Jeruzsálem palesztin lakosságának? Mi Ciszjordánia nemzetközi jogi helyzete, mennyi arab él ezen a területen? Mi a Gázai övezet státusza ma? Miért kevésbé fontos a Gázai övezet vallási szempontból az izraelieknek?

Miért zárja le Egyiptom a Gázai határt? Honnan hová vezetnek a titkos alagutak Egyiptom és a Gázai övezet között? Hány izraeli állampolgárságú palesztin él ma Izraelben? Milyen ma a politikai képviseletük a Knesszetben?

Kik ma Izrael szövetségesei? Miért alakul egységkormány Izraelben? Kik támogatják a Hamaszt? Mennyi ma a támogatottsága a gerillaszervezetnek a Gázai övezetben? Hogyan kalkulálhatott a Hamasz a válaszcsapásokat illetően? Mi lehet Irán érdeke, szándéka és szerepe ebben a konfliktusban? Mi Szaúd-Arábia érdeke és szerepe a térségben, és hogyan hat a törekvéseire a most kitört konfliktus? Mi lesz a szaúdi-izraeli Ábrahám-megállapodások sorsa? Tud-e a térség legnagyobb állama közvetíteni? Miért támadt a Hezbollah is Izraelre? Támogatja-e a libanoni lakosság a Hezbollahot? Van-e esély kétállamos megoldásra a palesztin-izraeli viszony rendezésére?

Mi Oroszország és Kína szerepe a térségben? Milyen a viszonyuk Izraelhez? Hány orosz kivándorló él ma Izraelben? Kell-e a közel-keleti államoknak választani a nagyhatalmak között, vagy lehetnek egyszerre mindegyikkel jó viszonyban?

N. Rózsa Erzsébet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára, Közel-Kelet szakértő az Inforádió Aréna c. műsorában

×
×
×