eur:
388.52
usd:
360.61
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Merre indul Szlovákia új kormánya a választások után? Tárnok Balázs, Inforádió, Aréna

2023.10.02. 18:15
Szlovákiai választások: győztesek és vesztesek. Összesen hat politikai párt és egy pártkoalíció lépte át a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Melyek ezek, és a mi a programjuk? Miért volt ilyen magas a részvételi arány? Hol győzött a Fico-vezette párt, és az ország melyik településein a liberálisok? Miért csak most került sor az előrehozott választásra, holott a Heger-kormány már az előző év végén megbukott?

Fölényes győzelmet aratott a Robert Fico korábbi kormányfő vezette Smer, a választópolgárok 23 százaléka a korábbi háromszoros miniszterelnök pártjára adta le a voksát, így 42 képviselői széket tudhatnak magukénaka 150 fős szlovák parlamentben. Második helyen a Progresszív Szlovákia végzett 18 százalékkal, 32 mandátumot szerezve. A harmadik a Peter Pellegrini vezette Hlas lett, amely 14,7 százaléknyi voksot kapott, ez 27 mandátummal jár. Bejutott még a parlamentbe az OĽaNO koalíciója 8,9 század százalékkal, amely 16 helyet kap majd a parlamentben. A Kereszténydemokraták a szavazatok 6,8 század százalékát szerezték meg, és 12 képviselőt juttatnak a parlamentbe. A Szabadság és Szolidaritás 6,3 százalékot, a Szlovák Nemzeti Párt 5,6 százalékot szerzett, az előbbinek 11, az utóbbinak 10 képviselője lesz a törvényhozásban. Ki jöhet még szóba koalíciós partnerként? Miért csak most tartották meg az előrehozott választásokat?

A Szövetség nevű magyar párt 4,38 százalékot ért el, a két másik magyar induló 0,2-03 százalékot. Miért nem sikerült átvinni az öt százalékos küszöböt a magyaroknak? Együtt jobb esélyek lehettek volna? Miért volt alacsonyabb a választási részvétel a magyarlakta területeken?

Mit fog csinálni Fico, akit a szlovák államfő október 2-án megbízott a kormányalakítással? Pontosan tudjuk, mit kell tennie a kormánynak rögtön az első ülésen" - fogalmazott, szerinte "programnyilatkozatot" kell tető alá hozni a lehetséges kormányzati partnerekkel. Kikkel tud koalíciót alkotni? Mi lehet az új szlovák kormány álláspontja az orosz-ukrán háború ügyében? Mi Fico véleménye az ország európai unióban betöltött helyéről, azaz a szuverenisták és globalisták közötti vitáról? Hogyan állhat az új szlovák kormány a V4-ek együttműködéshez?

Mi az államelnök szerepe a szlovák politikában? - Mi várható a tavasszal esedékes, kétfordulós közvetlen elnökválasztáson úgy, hogy Susanna Caputova jelenlegi államfő már nem indul? Lehet-e következtetni a 2024 júniusi EP-választások témáira és erőviszonyaira a mostani voksolás eredményeiből?

Tárnok Balázs, a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője az Inforádió Aréna c. műsorában 2023.10.02-én. Podcast.

×
×
×