eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Miért nincs jelen Kína a G8-ak találkozóján?

Az Európai Uniónak közös képviselettel kellene részt vennie a G8-ak csúcstalálkozóján - vélekedett az InfoRádióban Csaba László közgazdász. A Közép-európai Egyetem tanára azt is hibának tartja, hogy a csoportnak nem tagja sem Kína, sem India, sem pedig Brazília.

A G8 csoport tagállamai szerdán kezdik meg kétnapos tanácskozásukat a németországi Heiligendammban.

Az informális találkozón az elmúlt években fontos célokat fogalmaztak meg, amelyek közül néhányról kiderült, hogy nem sikerült megvalósítani azokat. Ilyen volt például Afrika felzárkóztatása.

Ennek ellenére Csaba László szerint mindenképpen szükség van rá, a válságok ugyanis általában informális tanácskozások segítségével előzhetők meg.

A közgazdász azonban úgy látja, hogy érdemes lenne újragondolni a résztvevők körét. Az Európai Unióban ugyanis kialakulóban van egy közös belbiztonsági politika, épp ezért célszerű lenne a tagállamoknak egy közös képviseletet létrehozniuk, ami szuperhatalommá tenné őket.

Emellett például Angela Merkel német kancellárnak nem feltétlenül arra kellene törekednie, hogy Putyin orosz elnökkel fennálló, illetve a Németország és Oroszország között fennálló különleges kapcsolatot jelenítse meg, miközben olyan sokkal fontosabb államok, mint Brazília, Kína vagy India távol maradnak a tanácskozástól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×