eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Új nyári divat: a hamis rendszámtábla

Élelmes szerb vállakozók hamis horvát rendszámtáblákat kínálnak a horvát tengerpartra készülő honfitársaiknak. Bár az utóbbi időben mintha enyhült volna a feszültség a két ország között, még mindig előfordul, hogy a horvát nacionalisták megrongálják a szerb rendszámú autókat.

Az idén mintegy 80 ezer szerb turistát várnak Horvátországba, ahol több tízezer szerb polgárnak van nyaralója, melyekbe időközben mások költöztek. A délszláv háború miatti gyűlölet mellett tulajdonképpen ez a másik oka annak, hogy Horvátországban nem szeretik és így nem is fogadják szívesen a szerbeket.

A több tízezer szerb tulajdonban lévő nyaralóba a háború alatt és után horvátok költöztek be, de olyan is előfordult, hogy egyszerűen eladták az üresen álló házakat. Érthető, hogy nem látják szívesen a volt tulajdonosokat.

Néhány évvel ezelőtt még életveszélyes volt szerb rendszámtáblájú autóval Horvátország területén közlekedni. Időközben javult a helyzet, tavaly például már több mint 60 ezer szerb nyaralt a horvát tengerparton, idén pedig még ennél is többet, mintegy 80 ezer turistát várnak.

A horvát nacionalisták azonban nem nyugszanak, így még mindig gyakori eset, hogy megrongálják a szerb rendszámú autókat. Ennek hatására a belgrádi lapokban hirdetések jelentek meg, amelyek tökéletesen hamisított horvát rendszámtáblákat kínálnak 40 euróért (10 ezer forintért).

A rendszámtáblákon kiváló minőségű olasz mágnesek vannak, így nem nehéz az eredeti szerb rendszámra feltenni, illetve levenni Horvátország elhagyása után. A szerb és a horvát sajtó nyomoz a gyártók után, a horvát rendőrség pedig felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszámtábla felhelyezését szigorúan - akár három év börtönnel is - bünteti a törvény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×