eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Karácsonyi láz Európában

Németországban szeretnek könyvet ajándékozni, Nagy-Britanniában a különlegességeket keresik, Romániában majdnem minden pénzt karácsonyra költenek, Szerbiában a kockacukor is ajándék. Körkép arról, miként ünnepelnek Európa különböző tájain.

A németek a luxust szeretik

Németországban a legáltalánosabb ajándék változatlanul a könyv. A második helyen a műszaki cikkek, illetve elektronikus termékek állnak, amelyek között a plazmatévé, és a digitális kamera a legnépszerűbb, de komoly kereslet kínálkozik a dvd-felvevő és lejátszó készülékek iránt is.

Először idén az ajándékozási listán vezető helyen szerepelnek az utazások, amit részben ajándékként, részben pedig saját maguk örömére foglalnak le a németek, és a karácsonyfát pálmafára cserélve valamelyik délszaki üdülőhelyen töltik az ünnepeket. A síparadicsomok iránti kereslet feltűnően hanyatlott idén.

A németek közel egy-ötöde külföldön tölti a karácsonyt. Talán ennek is köszönhető, hogy az áruházakban ezen a héten már alig észlelhető tülekedés, pedig sok helyen már hétfőn megkezdték az árleszállítást. A kereskedelem ennek ellenére nem panaszkodik: az üzletek idén rekordbevételre számítanak.

A nürnbergi piackutató intézet felmérése szerint átlagosan egy-egy vevő 200 eurót adott ki karácsonyi ajándékra. Az átlagfizetés 2100 euro körül mozog.
A briteknél még a kutyáknak is jó

Nagy-Britanniában idén 7 millió fenyőfát adtak el karácsonyfának. A statisztikák szerint a lakosok átlag 15 órát töltenek el a karácsonyi ajándék-vásárlással. 10 kutya közül 7 kap ünnepi ajándékot. 7 milliárd fonsterling az interneten megrendelt ajándékok értéke.

Az angolok kedvenc karácsonyi étele a töltött sültpulyka, így 10 millió pulyka kerül az asztalra, és szilveszterig azután 100 millió pulykaszendvicset esznek a családok a maradékból.

Az ajándékokat illő szépen becsomagolni: 83 négyzetkilométernyi csomagolópapír fogy el, hogy végül szinte mind a szemetes kukában landoljon. Összesen 20 milliárd fontot költ idén a brit lakosság a karácsonyra. A legnagyobb roham napja várhatólag a péntek.

Feltűnően sok pénzt fordít minden háztartás különleges ételekre és szeszesitalokra, így édességre, déligyümölcsökre, minőségi borokra, s idén kevesebbet könyvre. Még a gyerekek is inkább játékokat kapnak, mint mesekönyveket.

Egy-egy brit család átlag karácsonyi költekezése magyar pénzben kifejezve 235 ezer forint - az ajándékok nélkül.A románoknál régóta ez az első jó év

A Román Nemzeti Bank becslése szerint idén körülbelül egymilliárd eurónak megfelelő összeg folyik be a karácsonyi ünnepek előtt a romániai áruházláncok kasszájába. Az egy személyre jutó élelmiszerek, italok és ajándékok értéke meghaladja a 45 eurót, azaz a 11300 forintot.

Tekintettel arra, hogy a romániai országos nettó átlagkereset 67 ezer forintnak felel meg, ez az összeg az átlagkereset hatodrészét teszi ki.

A kereskedőktől származó információk szerint a mobiltelefonok, számítástechnikai cikkek, háztartási gépek a legkedveltebb karácsonyi ajándékok. Noha a nemzeti bank szigorúan korlátozta a hitelfelvételi lehetőségeket, még mindig gyakori, hogy a karácsonyfa alá kerülő ajándékok részleteit hosszú hónapokon át törleszteni kell.

Romániában egyébként talán az idei az első olyan év, amikor a lakosság is érzi, hogy egy kicsit többet költekezhet, mint korábban. A hat éve tartó folyamatosan nagy arányú gazdasági növekedés gyümölcsei immár a vásárlóerőben is kezdenek megmutatkozni.

4

A szerbeknél rögtön két karácsony van

Mivel Szerbiában két karácsonyt és újévet ünnepelnek, a vásárlási láz egészen január 13-ig, a pravoszláv újévig tart.

A statisztikusok és a kereskedők szerint ilyenkor, az ünnepek közeledtével az átlag polgár Szerbiában a havi fizetés 65-70 százalékát az ünnepekre költi. Az ország nagyobb városaiban az ünnepek lőtt több új bevásárlóközpont is nyílt.

A bankok naponta figyelmeztetik a kártyatulajdonosokat a tartozások veszélyeire.

Az idei legnépszerűbb ajándékok a jelek szerint a műszaki cikkek: a tévék, videók, számítógépek, és háztartási gépek.

Szerb szokás és hagyomány szerint a karácsonyi baráti látogatáskor 20 deka kávé és egy doboz kockacukor is kedves ajándék.

A vajdasági iskolákban pénteken kezdődik a téli szünet, hogy mindkét vallás karácsonyát otthon tölthessék a diákok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×