eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Hátborzongató: 50 éven belül kipusztulhatnak az ehető tengeri halak

Éjszakába nyúló vita után az Európai Bizottság jóváhagyta a jövő évi halászati kvótákat. A döntéssel a halászok és a természetvédők is elégedetlenek. Egy ENSZ-jelentés szerint 50 éven belül az összes ehető tengeri halfajta kipusztulhat.

A máltai Joe Borg, az unió halászati és tengerészeti biztosa a meglehetősen bonyolult, tengeri övezetenként és halfajtánként részletezett jövő évi kvótarendszerről azt mondta: kompromisszumot kellett találni a halfajok illetve a halászatból élők érdekeinek védelme között.

A kompromisszum lényege az, hogy jövőre 14 százalékkal csökkentik a kifogható tőkehalmennyiséget, újra engedélyezik viszont egy szardíniafajta, az ajóka tavaly és idén is egy-egy félévre betiltott halászatát.

A brit halászok szerint a tőkehalkvóta csökkentése több ezer munkahelyet veszélyeztet, a környezetvédők viszont - akik a kvótatárgyalások alatt végig tüntettek - azt mondják, ha most nem csökkentik drasztikusan a halászatot, néhány évtizeden belül minden ehető halfajta kipusztul.

Ötven év múlva nem lesz ehető tengeri hal?

Az ENSZ élelmezésügyi hivatalának egy nemrég megjelent tanulmánya szerint ugyanis az elmúlt ötven évben a világ tengereiből kipusztult az ehető halfajok egyötöde és a mostani halászati adatokat a jövőre vetítve a következő ötven évben az összes többi is kipusztulhat.

Az unió egyébként 2000-ben még ötvenezer tonna északi-tengeri tőkehal kifogását engedélyezte, ám ez a kvóta jövőre már csak húszezer tonna lesz.

A tengerbiológusok szerint viszont a tőkehalak kipusztulását csak egy teljes halászati tilalommal lehetne megelőzni, ugyanis létszámuk már így is csupán harmada a fajfennmaradáshoz szükségesnek ítélt minimumnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 06:56
×
×
×
×