Kampányhírek percről percre

Infostart
2018. március 19. 11:10
Egyre inkább felpörög a kampány az április 8-i parlamenti választások előtt. Folyamatosan frissülő cikkünkben megtalálja a legfontosabb hétfői híreket.
2018.03.19. 20:08

Gyurcsány Ferenc: a DK nem akar revánspolitikát folytatni

A Demokratikus Koalíció (DK) kormányra kerülve nem folytatna revánspolitikát, mert a DK-nak a kormánnyal van vitája, nem a kormány szavazóival - mondta Gyurcsány Ferenc pártelnök egy, a Szakszervezetek Házában tartott hétfői budapesti fórumon. Hozzátette, nem léphetnek arra az útra, amire a miniszterelnök lépett, amikor március 15-én megfenyegette politikai ellenfeleit. A politikai elszámoltatás a választásokon történik, az igazságszolgáltatás pedig maradjon független a kabinettől és a politikától, mert "aki népítéletet ül, (...) előbb-utóbb őfölötte is népítéletet fognak ülni" - fogalmazott az ellenzéki politikus a Magyar Szolidaritás Mozgalom rendezvényén.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a választás közeledtével egyre jobban bizakodik. Az emberek dühösebbek, elszántabbak és a korábbiaknál jobban értik a választási rendszert - jelentette ki. A szavazók értik, hogy a legesélyesebb demokratikus ellenzéki jelöltre kell szavazni, függetlenül attól, hogy kik állnak hozzájuk a legközelebb - érvelt a politikus.

A jelenlegi kormány alapvetően a bűnre épül, "szemérmetlenül és átlátszóan lopnak (...), meg sem fordul a fejükben, hogy egyszer valaki számon kéri rajtuk" - fogalmazott. A kormányváltás után Magyarország csatlakozik az Európai Ügyészséghez, és megszüntetik azt az állapotot, hogy a hatalomhoz közel állók kontroll nélkül lophassanak - tette hozzá.

2018.03.19. 17:13

Molnár Gyula: elkeserítőek, színvonaltalanok az egyeztetések

Az MSZP elnöke szerint teljesíthetetlen feltételek hangzottak el a vasárnapi, a választási együttműködésről tartott ellenzéki megbeszélésen. Molnár Gyula álláspontja átgondolására kéri az LMP-t, és azt mondta, ezeken a mindenkinek feltételeket szabó tárgyalásokon "nem nagyon" kívánnak részt venni, nyitottak ugyan, de bizonyos határokat nem tudnak átlépni.

2018.03.19. 16:41

DK: A rendőrség lefoglalta a Fidesz és Lévai Katalin pártjának erzsébetvárosi ajánlóíveit

A DK közleménye szerint Budapest VI-VII. kerületében választási csalást követett el a Fidesz és a Lévai Katalin vezette Lendület Párt. Más aláírásokkal, de 341 ember adatait átmásolták a fideszes ajánlóívekről Lévaiék ajánlóíveire. Ez bűncselekmény, ezért a körzetben induló, jelenleg is DK-s országgyűlési képviselő, Oláh Lajos feljelentést tett. A rendőrség lefoglalta mindkét, választási csalást elkövető párt ajánlóíveit - közölte a DK. Oláh Lajos szerint nincs helye a politikában, annak, aki választási csalást követett el, ezért Bajkai István fideszes jelöltnek vissza kell lépnie a választástól.

2018.03.19. 16:39

Feljelentést tesz a Fidesz

Feljelentést tesz a Fidesz a Jobbik ellen a választás rendjének megsértése és korrupció gyanúja miatt. A Fidesz-frakció MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hangfelvétel bizonyítja, hogy Farkas Gergely, a Jobbik jelöltje pénzt ajánl a Lehet Más a Politika (LMP) jelöltjének, hogy lépjen vissza. Az Origón megjelent cikkben meghallgatható a felvétel.

2018.03.19. 15:40

Fidesz: a Soros-hálózat be akar avatkozni a magyar belpolitikába

A Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy Soros György és a hozzá köthető civilek már illegitim módon, antidemokratikus eszközökkel külföldi szervezeteken, minisztériumokon, kormányokon keresztül akarnak nyomást gyakorolni a magyar kormányra, akarják befolyásolni a magyar belpolitikát - jelentette ki a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője. Gulyás Gergely szerint egyre több bizonyíték utal erre: például a The Jerusalem Post által a közelmúltban közölt írás, valamint egy hangfelvétel, amelyről egy Soros György által támogatott szervezet vezetője elismeri, hogy ő hallható rajta. Véleménye szerint ezek minden eddiginél durvább együttműködést, konspirációt feltételeznek, azt, hogy egy magyar állampolgár a saját hazájával szemben egy másik kormányhoz fordul, hogy Magyarországon működő és munkahelyeket teremtő cégeket próbáljon a saját politikai céljaira felhasználni. Rámutatott a Magyar Idők által közöltekre, amelyek szerint ezen szervezetek olyan illegális adatbázis építésére törekednek, méghozzá titokban, amelyek az illegális bevándorlók Európába jutását segítik.

Szólt arról a hangfelvételről is, amely szerint Farkas Gergely, a Jobbik képviselője anyagi ellenszolgáltatást kínál cserébe az LMP egyik jelöltjének visszalépéséért. Gulyás Gergely elmondta: ha az ügyben nem indul hivatalból eljárás, a Fidesz tesz feljelentést.

2018.03.19. 15:31

Gyurcsány: a kormányváltást veszélyeztetheti az LMP

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az LMP "mandátumok sorát" veheti el az ellenzéktől és veszélyeztetheti a kormányváltást azzal, ha koordináció nélkül indítja el fővárosi jelöltjeit.

2018.03.19. 14:42

A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházyval szemben

A Fidesz vagyonnyilatkozati eljárást kezdeményez Hadházy Ákossal, az LMP társelnökével szemben - nyilatkozta a közmédiának Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A kormánypárti politikus az eljárás kezdeményezését azzal indokolta: az LMP társelnöke az elmúlt napokban beismerte, hogy 20 millió forintos nagyságrendben költött "luxushobbijára", a magánrepülőgép-vezetésre, azonban az interneten elérhető vagyonnyilatkozata alapján nem látni ennek a forrását. Hadházy Ákosnak lehetősége lett volna tisztázni az ügyet, azonban ehelyett újabb és újabb hazugságokba és egymásnak ellentmondó állításokba bonyolódott - tette hozzá.

2018.03.19. 14:38

Az NVI megkezdte a levélcsomagok postázását

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) hétfőn megkezdte a levélcsomagok postázását a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező magyar választópolgároknak - jelentette be az iroda elnöke.

2018.03.19. 13:23

Gyurcsányék pert indítanak a részegségről beszélő LMP-s ellen

Vágó Gábor LMP-s politikus részegséggel vádolta a DK vezetőit.

2018.03.19. 13:23

Így állnak a pártok a választás hajrájában

A Századvég Alapítvány szerint a kormánypártok szavazótábora aktivizálódott. Nem változott a Fidesz-KDNP támogatottsága – véli a Nézőpont Intézet. A Publicus Intézet felmérése alapján nőtt a Fidesz támogatottsága. A januárra elbizonytalanodott szavazói többségét a kormánypártnak sikerült visszanyernie – jelentette ki a Medián.

2018.03.19. 12:25

Lázár János: régi szövetségest veszíthet Hódmezővásárhely

Tíz nappal a határidő előtt megépült a hódmezővásárhelyi elkerülő út, ezért még a héten átadják a forgalomnak – jelentette be a térség fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter arra figyelmeztette Márki-Zay Pétert, Hódmezővásárhely ellenzéki polgármesterét, hogy nem érdemes háborúznia Orbán Viktorral és a Fidesszel.

2018.03.19. 09:28

Medián: nőtt a Fidesz támogatottsága

A januárra elbizonytalanodott szavazói többségét a kormánypártnak mostanra sikerült visszanyernie – ezt mérte a HVG számára március elején a Medián. A tíz nappal ezelőtti pillanatfelvétel szerint hatszázezer ember akar szavazni, de nem árulja el, van-e már pártja.

2018.03.19. 09:28

Tárgyal az LMP és a Jobbik

Egyeztetést tart hétfőn Vona Gábor, a Jobbik, valamint Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje. A tárgyalást vidéken tartják, és a pártok nem tájékoztatják a nyilvánosságot utána az elhangzottakról. Vona Gábor azt mondta vasárnap: még nincsenek konkretizálva találkozó részletei, de nyitott a párt irányába. Hozzátette: a választás előtt és után sem kíván összefogni a Jobbik a Fidesszel az MSZP-vel és a DK-val. Az LMP miniszterelnök-jelöltje előzőleg az ellenzéki egyeztetés fontosságáról beszélt. Szél Bernadett azt mondta: pártja jelen lesz minden találkozón, amelyektől azt várja, hogy az ellenzéki oldal két egymástól legtávolabb lévő blokkja szóba álljon egymással a kormányváltás érdekében. Vasárnap a baloldali pártok egyeztettek, de a találkozó megállapodás nélkül zárult.