Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

A csipogós robbantások után ismét félelemkeltő üzeneteket kaptak a libanoniak

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. szeptember 23. 19:24
Az izraeli hadsereg nem zárja ki a lehetséges szárazföldi offenzívát Libanonban, és jelezte: addig folytathatja a támadásokat, amíg északi városaiból elmenekült lakosai haza nem térhetnek. Mindeközben félelmet keltett Libanonban egy evakuációs parancs.

A több tucat halottat szedő és több ezer embernek sérüléseket okozó csipogós robbantások után új dologtól félnek a libanoniak: üzeneteket kaptak, hogy hagyják el az olyan helyszíneket, ahol a közelben Hezbollah-fegyverraktárak lehetnek.

Az izraeliek közölték: a hét végén a külföldön terrorszervezetté nyilvánított síita csoport háromszáz dél-libanoni célpontját támadták, hétfőn pedig további, kiterjedt légicsapásokat indítottak dél-libanoni városok ellen. (Az akcióknak eddig több, mint 350 halálos áldozata volt Libanonban, nemcsak militánsok, de mentősök és 24 gyerek is - a libanoni egészségügyi minisztérium szerint).

A Sky News beszámolója szerint most a libanoni főváros, Bejrút több negyedében kaptak a lakosok hívásokat és SMS-eket egy libanoni számról, hogy hagyják el otthonaikat. Hasonló értesítésekről érkeztek hírek északról is, bár a politikai pártként is működő Hezbollah hagyományosan a főváros és az ország déli részén van jelen.

Pénteken épp Bejrút déli kerületeiben hajtottak végre légitámadást az izraeliek – állításuk szerint Hezbollah-vezetők ellen. Két emeletes lakóház dőlt össze, 45 ember halálát okozva. A halottak között volt Ibrahim Akil, a szervezet egyik vezető parancsnoka és a Radvan Erő nevű elitegységnek az Egyesült Államok által is körözött alapítója. A támadás egybeesett Haszan Naszrallah televíziós beszédével. A Hezbollah vezetője szerint

„történelmi lehetőség lenne”, ha az izraeliek földi inváziót indítanának, mert akkor „célba tudnák őket venni”.

Emlékezetes módon Izrael 1982-ben támadta meg Libanont, illetve az ott székelő Palesztin Felszabadítási Szervezetet. Bejrút ostromában több ezren haltak meg. Az izraeliek az ország déli részére vonultak vissza és egészen a 2000-es évig ott is maradtak. A háború a katonai áldozatok miatt Izraelben is ellentmondásos volt.

A 2006-os, egy hónapos háborúban az izraeli katonai veszteségek meghaladták az 1300 főt és a több száz Hezbollah-harcoson kívül életét vesztette körülbelül 1300 libanoni lakos is. Egymillió libanoni, valamint több mint 300 ezer izraeli vált belső menekültté.

A libanoniaknak címzett mostani üzeneteket (izraeli vezetők szájából a médiában és előre felvett felvételek útján, úgy hogy a hívó nem mutatkozik be) egyesek „pszichológiai hadviselésnek” tartják. Mivel hasonló figyelmeztetéseket Izrael szokott küldeni gázai lakosoknak, melyeket gyakran gyors légicsapások követnek, tudósítók szerint

a határtól jelentős távolságban lévő Bejrútba küldött figyelmeztetések „komoly fejleménynek” számítanak.

Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter azt mondta: addig folytatják a hadműveletet, amíg a határ izraeli oldaláról evakuált lakosok haza nem térhetnek otthonaikba. A Hamász tavaly októberi terrortámadása után a Hezbollah rövid időn belül rakétákkal kezdte el lőni Izrael északi részét, így több ezer embert kellett kitelepíteni.

A Sky News katonai szakértője, Sir Mark Lyall Grant szerint „Izrael lehet most inkább érdekelt az eszkalációban”. Indoklása szerint azért, mert az lehet a célja, hogy a zsidó állam lakosai visszatérhessenek az északi területekre, ami azonban csak akkor valósítható meg, ha a Hezbollah nem fenyegeti őket rakétatámadásokkal. Amíg éveken át elnézték, hogy komoly katonai potenciálja van, most jelentősen meg kell gyengíteni a síita politikai és katonai szervezetet a cél eléréséhez, ami pedig a háború fokozására utal.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
A csipogós robbantások után ismét félelemkeltő üzeneteket kaptak a libanoniak
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást