Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Véget ért a Donald Trump elleni merényletkísértet utáni csend

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2024. július 18. 19:35
Joe Biden amerikai elnöknél Covid-19-et mutattak ki, de tünetei „enyhék” – állítja a Fehér Ház. Közben a Donald Trump elleni merényletkísérlet utáni csend véget ért: ismét vezető demokraták követelik, hogy álljon félre az elnökválasztási versenyben.

A Fehér Ház közlése szerint Joe Biden elkapta a Covidot, de tünetei enyhék, beleértve a fertőzés okozta „általános rossz közérzetet”. Az elnök delaware-i otthonában karanténba vonult.

Közben ismét fokozódik a nyomás, hogy adja fel elnöki ambícióit és egy másik demokrata mérkőzzön meg Donald Trumppal az idei elnökválasztásokon. Ezek a hangok kissé alábbhagytak a Trump elleni sikertelen merénylet és a két, korábban egymás iránt ellenséges jelölt visszafogottabb retorikája nyomán.

Biden még mindig ragaszkodik ahhoz, hogy nem száll ki a versenyből, annak ellenére, hogy hónapok óta hallani az aggályokat, hogy kognitív állapota miatt novemberben veszíthet Trump ellen.

Szerdán Adam Schiff kaliforniai képviselő, Nancy Pelosi volt házelnök közeli szövetségese és a Trump elnöksége idején folyt első elnöki vádeljárás vezető személyisége is megszólalt. Ezzel ő lett a legjelentősebb demokratapárti kongresszusi képviselő, aki felszólította Bident, hogy adja fel újraválasztási ambícióit. Bár a döntés egyedül Bidenre tartozik, szerinte itt az ideje, hogy „átadja a stafétát”.

Ugyan a Trump elleni merényletkísérlet következményei és a republikánus nemzeti konvenció körüli felhajtás elvonta a figyelmet Biden helyzetéről, a demokraták tudják, hogy az elnök múlt havi katasztrofális tévévita-szereplése után szorít az idő, hogy gyorsan döntsenek a vezetői válság kérdésében – jegyezte meg tudósításában a Reuters.

A pandémia időszakával szemben Biden nem viselt maszkot, amikor felszállt az Air Force One elnöki gépre, hogy az hazarepítse. „Hogy érzi magát?” – kérdezték az újságírók. „Jól, jól érzem magam” – válaszolta Biden, majd óvatosan fellépdelt a gép ajtajához vezető lépcsőn.

Egy fehér házi illetékes hozzátette, hogy az elnök „felső légúti tünetekkel” rendelkezik, folyik az orra és köhög. Illetékesek elmondták még, hogy az elnök felvette a védőoltásokat, és hogy egy antivirális gyógyszert, Paxlovidot is kapott, amely gátolja a koronavírus továbbterjedését a testben.

Néhány órával korábban Biden azt mondta: csak akkor adja fel újraválasztási terveit, ha azt mondják, hogy erre egészségi állapota miatt van szükség.