Nyitókép: Anadolu/Getty Images

A szlovák fuvarozók szerint veszélyben a közúti áruszállítás, nem engedik át a határon az ukrán kamionokat

Infostart / InfoRádió - Kiss Balázs (Pozsony)
2023. december 12. 13:45
A Szlovákiai Fuvarozók Uniója hétfő délután lezárta a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőt, és jelenleg blokkolja az ukrán kamionok belépését Szlovákiába. A meghatározatlan idejű korlátozással a lengyel és a magyar fuvarozókhoz csatlakoztak, akik szintén amiatt tiltakoznak, hogy az Európai Unió megkönnyítette az ukrajnai kamionok bejutását az EU-tagállamokba.

A szlovák fuvarozók szervezete közölte: arra alapozva hozta meg döntését, hogy értékelte a legfrissebb információkat és azok hatását a szlovák közúti szállítmányozási piacra. Hozzátette: a kamionos blokádot határozatlan időre hirdetik meg, az ukrán oldalról semmilyen tehergépkocsit nem engednek be,

ugyanakkor a kilépő teherforgalmat nem akadályozzák, és a személyforgalom is akadálytalanul folytatódhat, mindkét irányba.

A rendőrség közben arról adott tájékoztatást, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és kész további intézkedéseket hozni. „A forgalom zavartalanságára közlekedési rendőrök felügyelnek, a rendőrök felügyelik a közrend betartását is” – jelentette ki az országos rendőr-főkapitányság szóvivője. Denisa Bárdyová közölte: szem előtt tartják azt, hogy a közlekedés zökkenőmentes legyen és az a céljuk, hogy a dugók, forgalomkorlátozások a lehető legkevésbé érintsék a lakosságot.

A szlovák fuvarozók az olcsó ukrán konkurencia miatt aggódnak, és több követelést is megfogalmaztak. Úgy látják,

ha ezeket a követeléseket az Európai Unió figyelmen kívül hagyja, az a szlovákiai közúti áruszállítás összeomlásához vezethet.

A Szlovákiai Fuvarozók Uniója már a december 1. és 4. között megszervezett tiltakozás során is részlegesen lezárta a határátkelőt a teherforgalom elől.

A szlovákiai fuvarozók követeléseit Jozef Ráž közlekedési miniszter ismertette az uniós miniszterek december 4-i, brüsszeli találkozóján. Bár egyes EU-tagországok támogatják, hogy szigorúbb szabályozások vonatkozzanak az ukrán fuvarozókra, a nyugat-európai országok nem látnak problémát a jelenlegi szabályozásban, és a jelek szerint ebben a kérdésben a következő hónapokban sem lehet nagy változásokra számítani.

„A vegyes bizottság következő üléséig olyan megoldásokat fogunk keresni, amelyek a hazai fuvarozók érdekeit szolgálják, ugyanakkor összhangban vannak az európai partnerek álláspontjával” – mondta Jozef Ráž a múlt héten.

A miniszter kijelentette: Szlovákia kivétel nélkül minden kamionost ellenőrizni fog, figyelni fognak az áruszállításra és a határon való sorban állásra vonatkozó szabályok betartására. „Tiszteletben tartjuk mindenkinek a tiltakozáshoz és a véleménynyilvánításhoz való jogát, de reméljük, a fuvarozók nem fogják megnehezíteni a szlovákiai lakosság életét” – tette hozzá.

A rendőrség tájékoztatása szerint a Felsőnémeti–Ungvár határátkelőnél a kilépésre két-három napot, a belépésre pedig egy órát kellett várakozni. A személyi forgalom folyamatosan halad. Vasárnap reggeltől hétfő reggelig 24 óra alatt 174 kamion lépett be Szlovákia területére, és 216 lépett ki az országból.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lezárták a felsőnémeti határátkelőt a szlovák fuvarozók az ukrán kamionok előtt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást