Nyitókép: Hannes P Albert/picture alliance via Getty Images

Begőzöltek a berliniek a brutális közúti káoszt okozó klímatüntetés miatt

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. április 26. 07:27
Bedühödtek a berliniek, miután klímaaktivisták csoportja a város több pontján az aszfalthoz ragasztózta magát és megbénította a német főváros forgalmát.

Hétfőn sok berlini lakosnak forrt fel az agyvize, és talán az autójában is a víz: nagyszámú klímaaktivista ragasztotta magát az úttesthez, blokkolva a csúcsforgalmat legkevesebb 40 utcán.

A járókelők szabályosan üvöltöztek a „Letzte Generation” (Utolsó Generáció) nevű csoport tagjaival, akik kezüket az aszfaltra tapasztva, sorban ültek le a forgalmas kereszteződésekben. Így akarnak nyomást gyakorolni a kormányra, hogy tegyen többet az éghajlatváltozás ellen.

Jelentések szerint egy, a tüntetők felé rohanó férfit a rendőrök kaszáltak el, majd talpra segítették és felszólították, hogy nyugodjon meg. Az állítása szerint 800 embert mozgósító kampánycsoport által a Twitterre feltett videón egy másik férfi is látható, amint két aktivistát – a hajánál fogva – az út szélére vonszol. Volt, aki ráhajtott az egyik aktivista kezére.

„Egyszerűen hihetetlen, hogy mindenkinek szenvednie kell miattuk (…) Káosz van mindenhol, az egész városban. Csukják le őket!” – idézett a Reuters egy Ali nevű járókelőt.

A csoport azt akarja, hogy a szövetségi kormány nyújtson be részletes tervet arról, hogyan tudja Németország elérni azt a célt, hogy világ országai az ipari forradalom előtti szinthez képest maximum 1,5 Celsius-fokra korlátozzák a globális hőmérséklet-emelkedést.

A rendőrség közlése szerint Berlin 35 helyszínén mintegy 200 embert vettek őrizetbe. A hatóságok az aktivisták odaragasztott keze körül vésték el az aszfaltot, hogy ki tudják szabadítani a tiltakozókat.

Berlin, Németország, 2023. április 23. Florian Gaertner/Photothek via Getty Images

A helyi média szerint legkevesebb 15 mentő akadt el és nem tudott betegeket felvenni. Közben a rendőröket „aránytalanul erőszakos” fellépéssel vádolták; az egyik tiszt például megfenyegetett egy tiltakozót: ha nem távozik az úttestről, akkor „napokon át tartó fájdalmat fog érezni”.

A tiltakozásokra kevesebb mint egy hónappal azután került sor, hogy aktivisták nem kaptak elég szavazatot egy népszavazáson, amely arra kényszerítette volna a városvezetést, hogy hozzon intézkedéseket klímasemlegesség 2030-ig történő eléréséről. A kampányolók úgynevezett „polgári tanácsok” felállítását követelik, amelyek „megoldást találnának a klímaváltozásra”. A Letze Generation nemcsak az utcákon próbálja felhívni magára a figyelmet, de híres műalkotásokat is megrongált.

A kormányon lévő német Zöld Párt „elitizmussal” vádolta meg a csoportot, mert szerinte olyan, egyszerű embereket céloz meg, akiknek autóval kell munkába járniuk. Bár a csoport azt állítja, a kormány nem tesz semmit, a „nettó zéró” cél elérésére, a Zöldek éppenséggel a jövő évtől be akarják tiltatni az olaj- és gázkazánok beszerelését az otthonokban. A bírálók szerint a költséges lépés kivitelezhetetlen és diszkriminálja a szegényebb háztartásokat.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Begőzöltek a berliniek a brutális közúti káoszt okozó klímatüntetés miatt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást