Nyitókép: Dan Kitwood/Getty Images

Boris Johnson vendettája: meg akarja buktatni az utódját

Infostart / InfoRádió - Szvetnik Endre (London)
2023. február 21. 11:20
Beharangozták az „áttörést” – de a brit miniszterelnök kénytelen volt „felfüggeszteni” az EU-val kötött alku bejelentését a sok vitát kiváltó északír kereskedelmi záradékból. Rishi Sunakra elődje, Boris Johnson is nyomást gyakorolt – lehet, hogy bosszúból is.

Széllel szemben nem lehet – erre emlékeztették az Európával alkura kész Rishi Sunak brit kormányfőt saját pártjának keményvonalasai és az északír unionisták. Sunak kedden akarta a brit parlament elé vinni, majd Brüsszelben szentesíteni az úgynevezett északír záradék módosítását. Ez egyszerre lett volna válasz arra a felemás állapotra, hogy a brexit után – részben az ír békeegyezmény fenntartása, részben az uniós közös piac védelme érdekében – fennmaradjon Észak-Írország sajátos, kint is vagyok, bent is vagyok státusza.

A tartomány az Egyesült Királyság része, de egyben az európai vámunióhoz és közös piachoz tartozik, olyan uniós gyártási és élelmiszerszabványokkal, amelyek például Nagy-Britannia többi részén már nem szükségesek. Mindez azért, mert az országrész gazdasága szorosan összefonódott az EU-tag Írországéval és a különleges megoldással átjárható maradt a határ.

Míg Sunak beosztottjai uniós illetékesekkel próbálták kidolgozni, hogyan kaphatnának az északír politikusok nagyobb beleszólást az EU-szabályok területükön való alkalmazásába, a tartományban fajsúlyos protestáns és koronahű Demokratikus Unionista Párt közölte:

nem fogadja el az alkut, amíg az Európai Bíróság döntő szerepet kap a kérdésben.

Közben a brit tory párt vezető euroszkeptikusai arra figyelmeztettek: „őrültség lenne” visszavonni az északír protokolltörvényt, mert az az egyetlen nyomásgyakorló eszköz Brüsszellel szemben. Ezt hangoztatta például Boris Johnson exkormányfő is. A kormányzása idején hozott törvény lehetőséget ad Londonnak az EU-val kötött északír záradék előírásainak egyoldalú felfüggesztésére – amit sokan a nemzetközi szerződés megszegésének tekintenek.

Az euroszkeptikusok ismét elővették azt a taktikájukat, hogy doktríner módon ragaszkodnak az elveikhez és azt állítják: Észak-Írország különleges státusza alkotmányos értelemben aláássa az Egyesült Királyság egységét.

Úgy tűnik, újabb patthelyzet alakul ki, miközben a visszatérésről álmodó Johnson személyes vendettára is felhasználhatja a kérdést a tavalyi távozását részben kikényszerítő Sunakkal szemben. Legalábbis ezt állítja George Osborne volt konzervatív pénzügyminiszter, aki a brexitnépszavazás után mondott le. Osborne jelenleg a befolyásos londoni lap, az Evening Standard főszerkesztője. Szerinte

Johnson „meg akarja buktatni Sunakot”.

„Nem kéne elkövetnie azt a hibát, hogy azt hiszi: Johnsont a téma érdekli. Boris Johnsont az érdekli, hogy újra miniszterelnök legyen. Ha azt hisszük, hogy a felnőtt, racionális dolgot fogja tenni, akkor nem, nem fogja, ha úgy gondolja, hogy politikai lehetősége van a bajkeverésre. Bármely eszközt bevet majd Sunak megbuktatására”, akár az északír záradékkal is – mondta szokatlanul nyíltan párttársáról a volt miniszter.