Nyitókép: Tero Vesalainen/Getty Images

Mit tehetünk, hogy ne legyünk lekövethetők a kémszoftverekkel?

Infostart
2021. július 26. 19:00
A valaha kifejlesztett egyik legjobb kémeszköz az okostelefon. A telefon kamerájával akár szét is nézhetnek a támadók ott, ahol a tulaj tartózkodik.

Teljes védelmet nyújtó mobiltelefont nem létezik, még ha „butatelefont” veszünk sem. Amennyiben nagyon kényes beszélgetéseket folytatunk, egy ilyen eszközön a hívásainkat és SMS-einket nagyobb biztonságban fogadhatjuk, mint egy okostelefonon, de a cellainformációk alapján az ilyen eszközök is lekövethetők a megfelelő árnyékoló technológia nélkül – írja az Index az elmúlt hetekben nagy port kavart Pegasus-ügy kapcsán.

A legjobb, amit tehetünk, hogy okostelefonunk szoftvereit és operációs rendszerét folyamatosan frissen tartjuk,

hisz a fejlesztők ezekkel a frissítésekkel pont azokat a hibákat igyekeznek javítani, amiken keresztül a kémprogramok bejuthatnak – teszi hozzá a lap. Ezenfelül figyeljünk arra, hogy ismeretlen forrás által küldött üzenetekben, e-mailekben lévő linkeket ne nyissunk meg! Sőt, a barátoktól érkező, egy ismeretlen oldalra vezető hivatkozás esetén is érdemes óvatosnak maradni.

Tanácsuk szerint, amennyiben az okostelefon rendelkezik beépített védelmi rendszerrel, használjuk azt. Védett mappákba mentsük a kényes adatokat tartalmazó dolgainkat, csevegőprogramjainkat próbáljuk meg úgy megválasztani, hogy azokon alapértelmezett legyen a végpontok közti titkosítás.

Igaz, a fent említettek a komoly kémfegyverekkel szemben kevésnek bizonyulhatnak, ahol a program minden joggal rendelkezik a telefon felett, amivel a készülék tulajdonosa. Ellenben az átlagos felhasználókat célzó adathalászcsalások és -támadások ellen már egy fontos védelmi vonalat állítanak fel – emlékeztet az Index, egyebek mellett azt is taglalva, hogy mennyit számít, hogy Android vagy iOS fut a telefonunkon.