Nyitókép: MTI/EPA/Abir Abdullah

Kulcspillanatához érkezett Pesten a bangladesi sziámi ikerpár élete

Infostart / InfoRádió - Harangozó Éva
2019. január 7. 18:32
Budapestre érkezett az a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvoscsapata vállalta.

A kétéves ikerpár azért érkezett Magyarországra a hétvégén, hogy a végleges koponyaszétválasztáshoz szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat elvégezzék, valamint a speciális plasztikai sebészeti műtét, a szövettágítók beültetése megtörténhessen - mondta el az InfoRádiónak Csókay András idegsebész, az orvoscsapat tagja.

Kifejtette, a szövettágítás száz napig tart majd, és a Semmelweis Egyetemen végzik el.

"Utána jön majd

a végleges szétválasztó műtét. Még bizonytalan, hogy ez hol lesz. A személyi feltételeket mi biztosítjuk, nyilván nehezebb megtalálni a tárgyi feltételeket, három hónapos távollétet nem tudott az orvoscsoport vállalni"

- utalt arra Csókay András, hogy a hozzátartozók azt szeretnék, hogy a műtétet Bangladesben hajtsák végre.

A három fő szakaszból álló műtétsorozat első részét, a fő agyi szállítóhálózat érfalon belüli, úgynevezett endovaszkuláris úton történő, két lépcsős szétválasztását Hudák István idegsebész vezetésével végezte el sikerrel az orvoscsapat tavaly februárban és augusztusban Bangladesben.

A harmadik szakaszt, az agy és a koponya végleges szétválasztását Csókay András idegsebész irányítja majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sziámi ikrek szétválasztása Budapesten
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást