Nyitókép: Oliver Hardt - International Skating Union/International Skating Union via Getty Images

Dráma Pekingben: esélye sem volt a döntőre a címvédő magyar váltónak

Infostart
2022. február 11. 13:35
Egy elrontott váltás miatt behozhatatlan hátrányba került a magyar férfi staféta a rövid pályás gyorskorcsolyaváltó elődöntőjében.

A pénteki gyorskorcsolyás olimpiai program magyar szempontból legizgalmasabb pillanata a férfi váltók elődöntőjével jött el. Négy éve ebben a számban szerezte meg története első téli olimpiai bajnok címét Magyarország. Most a dél-koreaiakkal, a hollandokkal és az oroszokkal kellett megküzdeni a jövő szerdai döntőbe jutásért, ahová a két futam első két-két helyezettje léphetett tovább.

A másik ágon elsőként Kína, Kanada, Japán és Olaszország küzdött egymással, és Kanada, valamint Olaszország jutott döntőbe, miután az egyik kínai versenyző jó pozícióban elesett. Később azonban a versenybírók úgy döntöttek, hogy a hazaiak is indulhatnak majd a szerdai döntőben.

A magyar stafétában Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry mellett az újonc Nógrádi Bence kapott lehetőséget, mert Varnyú Alex, aki korábban koronavírusos volt, csak csütörtökön érkezett meg Pekingbe.

Liu Shaolin Sándor az 500 méteres selejtező után azt mondta,

a magyar váltó teljesen új taktikával indul, amelyet még eddig ők sem próbáltak ki.

Nógrádi Bence rajtolt el, és a negyedik helyen kezdett. A magyar csapat teljesen más ritmusban kezdett váltani, mint az ellenfelek, de még a féltávnál is az utolsó helyen köröztek a magyarok. 19 körrel a vége előtt Liu Shaolin Sándor feljebb jött egy hellyel, de aztán ismét leszakadt a magyar egység. 11 körrel a vége előtt Nógrádi és Krueger elrontott egy váltást, és pillanatok alatt tízméteres hátrányba kerültek a magyarok. Ezzel el is dőlt a továbbjutás, nem volt esélye a továbblépésre a címvédő váltónak.

Dél-Korea és az orosz váltó jutott a döntőbe, a hollandok két ezreddel maradtak le a második helyről, ők és a magyarok csak a B-döntőben folytathatják.